Muzika
0

Mađarski virtuoz na glavnoj sceni Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Snetberger-Andersen-Vinaccia trio čine tri vrhunska muzičara: Ferenc Snetberger na gitari, Arild Andersen na kontrabasu i Paolo Vinaccia na bubnjevima.

Oni s prirodnom lakoćom spajaju odabrane kompozicije, tehničke vrhunce, nagon za improvizaciju i muzičku fantaziju najvišeg reda, a da su živi nastupi ovoga trija jedinstveno i nezaboravno iskustvo, imat ćete se priliku uvjeriti na ovogodišnjem 9. Jazz Festu Sarajevo 2005, na kojem će trio 5. novembra na glavnoj sceni Doma policije bh. publici pokazati zašto ih evropska kritika naziva amalgamom misticizma i životnog veselja, stazom snova i smijeha, transa i plesa.

Mađar Ferenc Snetberger je jedan od istaknutijih instrumentalista današnjice koji zna iskazati intenzitet i strast čak i kad svira tiho. Flamenko, klasičnu muziku, jazz i sambu on stapa u originalan lični stil pun iznenađenja, topline i osjećaja.

Jedan od vodećih jazz basista današnjice, Norvežanin Arild Andersen poznat je po punoći zvuka i elegantnom sviranju. Snimio je nekoliko izuzetnih albuma sa muzičarima poput Jana Garbareka, Billa Frisella ili Pata Methenyja.

Italijan po rođenju, Paolo Vinaccia, u Norveškoj živi već 25 godina i poznato je ime među skandinavskim improvizatorima. Njegovo maštovito i šaroliko muziciranje može se čuti na albumima Nilsa Pettera Molvaera, Buggea Wesseltofta ili Terjea Rypdala.

Zajednički album, prvijenac trija koji je okupio Ferenc Snetberger, pod nazivom "Nomad" jednostavno hipnotizira slušatelja. Kada Snetberger, Andersen i Vinaccia sviraju, to je poput magije. Čarobne melodije, uzbudljiv groove, vatrene improvizacije, iznenadni preokreti i krhki momenti bude prizore iz zemlje snova. Osnovan 2004. godine, ovaj neobični trio brzo je postao vrlo cijenjen live act.