Dodijeljene nagrade Indexi 09
0

Letu štuke, Toni Cetinski i Let 3 među dobitnicima

Sarajevo-x.com
Jelena Tomašević
U okviru Dana muzike sinoć je u klubu Cinemas/Sloga, održana dodjela regionalne muzičke nagrade Indexi 09. U prepunoj Slogi debitanti su konačno dočekali da dobiju priznanje za svoj trud i rad.

Iako ove godine pažnja nije bila usmjerena na velike već afirmisane izvođače, debitanti, iako su tek prošle godine izdali svoj prvi album, predstavili su se kao pravi profesionalci.

Potvrdu za izvrstan rad na polju muzike svakako su dobili kroz fantastičnu reakciju publike koja je sinoć napunila Cinemas Club. Mladi muzičari su svojom kreativnošću dokazali da su nagrade koje su dobili itekako zaslužili. Iako je u svakoj kategoriji za prvu nagradu bilo mjesta samo za jednog pobjednika, sinoć su i oni koji nisu dobili nagrade pokazali da su vrsni muzičari i svako od njih je zaslužio da dobije kipić.

O pobjednicima su odlučili glasovi preko 250.000 glasača i Programskog vijeća.

Dodjela nagrada Indexi 09 otvorena je dječijim glasom. Hor "Vesela djeca“ izveli su tri pjesme grupe Indexi, "Pružam ruke“ i "Oko malih stvari svađamo se mi“ i "Ti si mi bila naj naj“ koja je ponijela titulu Kultne pjesme u okviru Posebnih i počasnih nagrada. U nastavku programa prisutne su zabavljale djevojke iz grupe "Vrelo“ iz Beograda, mladi bosanskohercegovački pjevač Dženan Jahić, te Jelena Tomašević s pjesmom "Panta rei“ sa njenog novog istoimenog albuma.

Sinoć su nastupili i Dječaci iz Splita, Maja Tatić, klapa Libar – koja je prva i jedina uspjela spojiti klapsko pjevanje i rock, te Duet Blank sa prekrasnom baladom "Novi dan“ i mladi beogradski band Ljute papričice.

Dragan Rokvić, sarajevski basista, pjevač i kompozitor koji je snimio svoj prvi jazz-funk album pod nazivom Funk Time, sedmominutnom instrumentalom očarao je sve prisutne.

Reper King Mire je sa nastupio sa svojom ekipom iz Brčkog, a kao predstavnici metal muzike nastupili su članovi benda Trigger iz Beograda. Prisutni su imali priliku čuti i grupu Autogeni trening iz Podgorice, te splitski bend Zinedin Zidan sa svojim "Pantaghanom" koju je sarajevska publika već imala priliku čuti na nedavno održanom koncertu u Sarajevu.

Publiku su posebno zagrijali nastupi već poznatih izvođača iz regije. Legendarna Kaliopi iz Makedonije oduševila je publiku svojim glasom, a svima dobro poznati nekadašnji frontmen Pilota, Kiki Lesendrić na najbolji način najavio je koncert u Cinemas Clubu 5. juna.

Još jedan poseban gost bio je vrsni muzičar Željko Bebek koji je ovom prilikom primio nagradu Davorin za najboljeg pjevača.

Godišnja nagrada Indexi '09

-Pop album godine: Tony Cetinski, 'Ako to se zove ljubav' -Rock album: Letu štuke, 'Proteini i ugljikohidrati' -Blues, dub, reggae & all: Dubioza kolektiv, 'Firma ilegal'

-Hip hop album godine: Marčelo, 'Treća strana medalje' -Etno album godine: Damir Imamović Trio, 'Abrašević live' -Projekat album godine (live & antologije): Tereza Kesovija, 'Tereza A l`Olympia' -Najbolji bend: Let 3 -Muški izvođač: Edo Maajka -Ženski izvođač godine: Kaliopi -Koncertni događaj godine: Dino Merlin, Koncert na Koševu 19. 7. 2008 -Najbolja internacionalna saradnja godine: Kiki Lesendrić i Toni Cetinski 'Ako to se zove ljubav/Nemirne noći'

Prva nagrada Indexi '09:

-Rock & roll album godine: Autogeni trening 'Previše...' -Metal album godine: Trigger 'Ljubav' -Hip hop album godine: Dječaci 'Drama' -R&B/blues/funk album godine: Dragan Rokvić 'Funk Time' -Pop album godine: Jelena Tomašević 'Panta rhei' -Etno album godine: Libar 'Libar prvi' -Novi izvođač godine: Zinedin Zidane

Posebne i počasne nagrade Indexi:

-Muzička ikona: Dino Dvornik -Nagrada za životno djelo: Tereza Kesovija -Nagrada Bodo Kovačević za gitaristu: Radomir Mihajlović Točak -Nagrada Panta Rhei za globalni doprinos muzici: Jadranka Stojaković, Momčilo -Bajagić Bajaga, Zoran Predin -Kultna/vječna pjesma: Ti si mi bila naj naj... (Indexi) -Nagrada Davorin za najboljeg pjevača: Željko Bebek