Muzika
22

Le Trio Joubran nastupaju u BKC-u

Klix.ba
JU "Sarajevo art" i 2nd Sarajevo International Guitar Festival kao organizatori, a u saradnji sa Ambasadom Palestine u BiH, sa zadovoljstvom najavljuju koncert grupe "Le Trio Joubran" (Francuska - Palestina), koju čine Samir Joubran, ud, Wissam Joubran, ud, Adnan Joubran, ud i Youssef Hbeisch, udaraljke. Koncert nosi naziv AsFâr, a održaće se u ponedjeljak, 9. april 2012. u Bosanskom kulturnom centru u 20 sati.

Ovaj svjetski poznat ansambl je do sada objavio šest albuma, a nastupali su u poznatim koncertnim dvoranama kao što je Carnegie Hall (SAD) i Olympija (Francuska). Trio je osvojio nagradu za najbolju filmsku muziku za film "Adieu Gary" na Dubai Film Festivalu 2009.

Trio čine izuzetni instrumentalisti i glase za prvu grupu u kojoj su u isto vrijeme zastupljena tri tradicionalna arapska žičana instrumenta - ud. Ovaj instrument koji datira još od prije 4.000 godina predstavlja preteču evropske lutnje, odnosno moderne klasične gitare.

Koncert organizuju JU "Sarajevo art" i Sarajevo International Guitar Festival, u saradnji sa Ambasadom Palestine u BiH.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na tel. 033 216-167.

Le Trio Joubran čine trojica braće Samir, Wissam i Adnan. Njihov repertoar je ispunjen veličanstvenim improvizacijama i bogatim suptilnim melodijama, komponovanim sa velikim poznavanjem tradicionalnog žičanog instrumenta uda, koji je od izuzetnog značaja za kulturu Palestine.

Priča o Le Trio Joubran počinje sa najstarijim od braće, Samirom, koji je započeo karijeru kao solista i komponovao prva dva albuma: Taqaseem i Sou’fahm. Na trećem albumu, Tamaas, Samiru se pridružio Wissam, kako je on lično bio graditelj instrumenata za sastav. Dvije godine kasnije, Trio kakav danas poznajemo, započeo je svoje aktivnosti nakon što se braći pridružio i Adnan, te je komponovana Randana. 2007.godine, Majaz postiže potpun i zaslužen uspjeh.

Kako su se aktivnosti trija nastavile, braća su postaju poznata širom svijeta i stiču impresivnu reputaciju u svijetu najpoznatijih svjetskih muzičkih sastava. Sa nevjerovatnim perkusionistom Yousef Hbeischom, sastav je postao symbol palestinske bogate kulture i proživljava nevjerovatne muzičke avanture. Ulaznice za njihove koncerte su rasprodane za sve njihove nastupe: Carnegie Hall, Paleo Festival (CH), WOMAD, Dubai International Film Festival, Holland Festival, Theatre de la Ville, Bahrain Manama Cultural Hall...

Le Trio Joubran je komponuje i filmsku muziku poput "Adieu Gary" Nassim Amaouchea, za koji su osvojili nagradu najboljeg kompozitora na Dubai Film Festivalu 2009.

Gitaristički duo Rodrigo i Gabriela su napisali kompoziciju u njihovu čast, te pozvali ih da je zajedno izvedu u Olympiji, Casino de Paris i NY Radio City Hall.