Na Bobovcu
157

Koncert Bartolomeja Stankovića povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana

I. S.
Foto: FENA
Foto: FENA
Povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 29. augusta 1189. godine, bh. pijanist Bartolomej Stanković održat će koncert Resonance na Kraljevskom gradu Bobovcu u nedjelju, 29. augusta s početkom u 16:30 sati.

Na programu koncerta su djela za klavir koja su napisali bh. kompozitori: Franjo Bosanac (Franciscus Bossinensis), Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Milan Prebanda, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina i Peđa Hart.

Posebnost programa koncerta je izvedba kompozicije Sjetni princ bh. kompozitora Samira Fejzića, koja je nadahnuta historijskom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Voditelj programa koncerta je ugledni bh. dramski umjetnik Mirza Mušija, a prisutnima će se obratiti i o historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića ispričati kustosica Zemaljskog muzeja BiH, magistrica arheologije Adisa Lepić.

Koncert će obilježiti i promocija novog CD albuma Resonance, koji je premijerno promoviran u okviru festivala "Baščaršijske noći 2021." u Sarajevu. Novi album, posvećen bh. savremenom umjetničkom stvaralaštvu za klavir, objavljen je pod etiketom renomirane izdavačke kuće "Nota Bene Records".

Album Resonance, osim CD izdanja, dostupan je i na svim digitalnim platformama za slušanje muzike diljem svijeta (iTunes, Spotify, Tidal, Dezeer, Amazonmusic, HDtracks itd.).

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, predstavljaju iznimno bogatstvo bh. umjetničkog stvaralaštva i zajedništva, koje će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu Resonance u prelijepom ambijentu Kraljevskog grada Bobovca.

Očekuje se prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika diplomatskog kora, koji su koncert Resonance i trilogiju CD albuma posvećenih bh. umjetničkoj muzici za klavir, prepoznali kao projekt od iznimnog značaja za promociju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine.