Muzika
228

Knjiga Alexa Marshalla: Mnoge zemlje su 'posudile' melodiju za svoju himnu, među njima je i BiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Knjiga Alexa Marshalla "Republika i smrt! Putovanja u potrazi za državnim himnama”, objavljena je jučer, a u njoj se autor bavi načinima kako su pojedine države dobile svoje himne. Izvod iz knjige Alexa Marshalla objavljen je i na BBC-ju, a odnosi se na to koje su sve himne plagijati.

Pored ostalih, Marshall razmatra da li je i trenutna himna BiH, čiji je autor Dušan Šestić, plagijat.

Mnoge državne himne šokantno su slične drugim melodijama. Da li je to zbog toga što je autorima najlakše ukrasti tuđe pjesme ili se jednostavno radi o tome da je danas vrlo teško komponovati nešto što već nismo čuli, pita se Marshall.

Među himnama koje bi mogle biti proglašene plagijatima Marshall navodi i kompoziciju Dušana Šestića koja je odabrana za himnu BiH.

"Šestić je 1998. bio bez novca pa je odlučio prijaviti se na raspisani konkurs za himnu BiH koja je trebala pomoći da se zaliječe etničke podjele nastale iz rata. Nije stvarno želio da pobijedi, više je osjećao nostalgiju za Jugoslavijom nego li patriotsku ljubav prema novoj zemlji. Nadao se drugom ili trećem mjestu kako bi prikupio nešto novca i krenuo dalje", piše Marshall.

No, Šestić je pobijedio, što će razočarati mnoge Srbe koji nisu bila zadovoljni činjenicom da je njihov sunarodnjak autor himne zemlje koju nisu obožavali. Ni Hrvati i Bošnjaci nisu bili sretni zbog činjenice da je Srbin autor nove himne.

Za Šestića su problemi nastali tek 2009. kada je neko slučajno otkrio da Šestićeva melodija, tada već bh. himna, neodoljivo podsjeća na muziku iz filma "Animal House".

Marshall je u Banjoj Luci razgovarao sa Šestićem koji je rekao da je bio povrijeđen medijskim naslovima u kojim su tvrdili da je plagirao muziku. Također, bilo je poziva i da BiH izabere novu himnu.

"Nisam znao za taj film, ali kada sam slušao muziku iz tog filma uvidio sam da zaista mnogo podsjeća na moju melodiju. Možda sam kao mlad gledao taj film ili slušao tu muziku pa sam zapamtio dijelove melodije. To je moguće, ali to nije plagijat", rekao je Šestić.

Marshall navodi i da je jedna druga bh. himna na neki način plagijat.

"Mnogi u BiH bi voljeli da je njihova himna 'Jedna si jedina' koju je komponovao Dino Merlin, a neki Bošnjaci čak i danas na melodiju Dušana Šestića pjevaju tekst ove Merlinove himne. Ipak, Merlin je stvarno samo autor teksta jer je muzika za tu himnu pozajmljena iz jedne narodne pjesme", navodi Marshall.

Marshall navodi da primjeri posuđivanja melodija za himnu nisu rijetki u svijetu. Mnoge države su kroz historiju koristile melodiju iz britanske himne God Save the King, s tim da su koristili druge riječi, a čak i danas Lihtenštajn koristi identičnu melodiju. Estonija i Finska imaju zajedničku melodiju, dok himne Rumunije i Češke koriste motive iz narodnih pjesama tih zemalja.