Omaž veteranima
6

Kanađanka Emily Armour napisala kompoziciju za klavir o ratu u BiH i Hrvatskoj

M. A.
Emily Armour, pijanistica i instruktorica klavira iz Cobble Hilla, Vancouver, napisala je kompoziciju koja se zove "Priče iz Jugoslavije: Refleksije o kanadskom održavanju mira".

Kompozicija je kreirana za solo klavir, a Armour kaže da su je nadahnuli kanadski vojnici u mirovnim misijama koji su služili u Hrvatskoj i Bosni.

"Imala sam sreću da učim od veterana i tema je duboko lična. Njihova iskrenost, spremnost za dijeljenje i strpljenje, dok sam radila na ovom projektu, otvorili su mi oči i pomogli mi da razumijem veoma značajan dio kanadske historije", kazala je Armour.

Ova kompozicija sastoji se iz četiri dijela, a to su "Nema ptica u Sarajevu", "Elegija", "Džep" i "Epilog".

Materijal je snimljen iz jednog pokušaja u studiju Silverside u Cobble Hillu. Uz videozapis koji prati kompoziciju nalazi se kratki poetični fragment koji je napisao kolega kompozitorice Lucas McKinnon. Emily Armour je naglasila da nikada nije planirala komponiranje djela.

"Imala sam sreću da znam nekoliko veterana koji su služili u inozemstvu i čuvši ih kako pričaju o svojim iskustvima, to me je zaista inspiriralo. Prije nekoliko godina okončala sam studij muzike, ali nisam komponirala u tom razdoblju. Kompozicija je za mene nova stvar", dodala je ona.

Emily Armour je rekla i to da je inspirisana svojim partnerom koji je bio za vrijeme rata u Hrvatskoj, ali i njenim drugim prijateljima koji su veterani. Ona je istakla kako se o minulim sukobima u Bosni i Hrvatskoj danas ne govori toliko, ali podvlači kako je vojnike koji su bili u mirovnoj misiji na Balkanu obilježilo to iskustvo.