Poslušajte izvedbu
72

Jeste li znali da je Davorin Popović za film "Kuduz" otpjevao pjesmu "Zapjevala sojka ptica"?

N. O.
Davorin Popović
Davorin Popović
Dok je općepoznato da je Davorin Popović za soundtrack filma "Kuduz" otpjevao pjesmu "Žute Dunje", rijetki znaju da je za spomenuti film snimio i pjesmu "Zapjevala sojka ptica".

Muziku za film je radio Goran Bregović, a pjesma "Žute dunje" je bila naslovna numera. Za pjesmu "Zapjevala sojka ptica" prateći vokal je bio upravo Bregović, a harmoniku je svirao Edo Krilić.

Popović je u ovoj izvedbi još jednom potvrdio svoje vokalne mogućnosti.

Film "Kuduz" ekranizirao je ubistvo koje je potreslo bivšu Jugoslaviju 1985. godine, a režirao ga je Ademir Kenović.

Svojevremeno je legendarni novinar Pavle Pavlović napisao kako je zapravo Popović snimio pjesmu "Žute dunje" koja je obilježila soundtrack filma.

"Kad čujem ono: 'Voljelo se dvoje mladih šest mjeseci, godinu…' i plakao bih i smijao se. Posljednjim atomima snage najčešće uspijevam u ovom drugom. Sjetim se tada kako su se snimale te legendarne Žute dunje. Goran Bregović, autor pjesme, već je gubio živce, a pjevač Davorin Popović bio je ljut kao ris. Nakon desetak ponavljanja, istrčao je iz tonskog studija i, onako po sarajevski, naredi Bregi da briše iz vidokruga. Poslije cigarete smirenja, Pimpek se vratio pred mikrofon i u cugu otpjevao ono što nas već više od dvije decenije prikuje dok oduševljeno slušamo majstora glasa. Kada je izašao iz studija samo je, onako u prolazu, dobacio kompozitoru: 'Mali, tako se to radi…'", zapisao je Pavlović.