Muzika
1k

Jala, Dalal, Deen i Ana Rucner komentarisali razloge zašto nisu prošli u finale Eurosonga

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Članovi bh. delegacije na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije Dalal Midhat Talakić, Fuad Backović Deen, Jasmin Fazlić Jala i Ana Rucner iznijeli su svoja mišljenja o razlozima zbog kojih nisu prošli dalje u finale Eurosonga.

Jasmin Fazlić Jala je kazao kako vjeruje da poruka koju su poslali nije bila shvaćena, što je jako tužno budući da su devet mjeseci dali sve u ovaj projekat, zapostavili svoj privatni život, sami tražili sredstva, da bi ih na kraju dočekao hladan tuš.

"Pjesma se mjesecima slušala, velikoj većini je bila savršena i svi smo se nadali finalu. Ne znam gdje smo pogriješili budući da smo vokalno nastup odradili najbolje što smo mogli i zaista u te tri minute smo ostavili naše duše na bini, ali opet ni to nije bilo dovoljno", kazao je za Klix.ba Jala i dodao kako ne krije razočarenje, te, iako je uvijek bio optimista, ovo smatra zaista teškim teretom za ponijeti kući.

"Nazad ne možemo, od žaljenja nema ništa, nikad poraz samo lekcija, idemo dalje. Bilo kako bilo, vratili smo BiH na ESC nakon tri godine pauze i milioni ljudi su opet čuli za nju, bar to ako ništa. Većina medija u zemljama koje su nam bili konkurenti je razočarana i ne shvataju zašto nismo ušli u finale, ali opet pišu kako možda Evropa nije spremna na poruku koji smo poslali, a to mi je gore nego da nije shvaćena", kazao je Jala u razgovoru za Klix.ba.

Dalal Midhat Talakić je na svom Facebooku napisala kako vjeruje da su razlozi zbog kojih nisu prošli dalje predrasude, te kako ih nisu ogradili bodljikavom žicom, ali jesu "zidovima predrasuda jer dolaze iz Bosne i Hercegovine", zemlje koja "nažalost ima takav imidž u svijetu."

"Taj osjećaj sam imala sa 11 godina kada sam protjerana iz svoga doma, taj osjećaj je cijeli život imao moj otac jer je druge boje kože, taj osjećaj imam i danas kada me odvoje na aerodromu zbog pasoša ili boje moje kože, vjere, imena. Taj osjećaj imaju svi koji se vole, a ne smiju, koji su drugačiji od zadatih idealnih kriterija, koji nose bradu jer je to u modi u cijeloj Evropi ali samo mi ne smijemo jer će nas nazivati raznim imenima", napisala je Dalal.

Na upit novinara srbijanskog medija Clip.rs o tome misli li da su rezultati bili namješteni, te koji je to razlog zbog kojeg nisu prošli dalje u finale Eurosonga, Deen je odgovorio:

"Ne vjerujem da je namješteno i potpuno je suludo na taj način razmišljati. Vjerovatno postoji razlog zašto se nismo plasirali u finale - možda im se nismo dovoljno dopali, možda je danas na Eurosongu riskantno pjevati pjesmu na našem jeziku, možda je ta poruka sa tom žicom bila preteška za shvatiti... Postoji milion razloga o kojima bismo mogli razmišljati, ali ne opterećujem se time, nismo ušli i - bože moj".

Ana Rucner je na svom Facebooku napisala kako je sudjelovati na Eurosongu vrijedno iskustvo za svakog muzičara, te kako zbog toga smatra da nema mjesta za tugu i razočaranje jer sve su to samo stepenice u životu i jedno uzbudljivo putovanje.

"Divno je baviti se muzikom, proživljavati te silne, ponekad i teške emocije, ali i dijeliti to sve sa publikom, sa vama", napisala je Ana i zahvalila se Dalal, Deenu i Jali koji su je pozvali da bude dio ekipe kazavši kako su oni ti koji su svojom nevjerovatnom vjerom, energijom i ogromnim angažmanom uspjeli da dođu do Eurosonga.

Almiru Ajanoviću je poručila kako je napisao predivnu pjesmu i zato mu hvala, a Harisu Pašoviću je čestitala na hrabrosti oko scenografije, kazavši kako je njegovu nesebičnu poruku vidjela cijela Evropa.