Muzika
0

Izviždani tenor spreman tužiti milansku La Scalu

Sarajevo-x.com
Vrhunski tenor Roberto Alagna, koji je odjurio sa scene milanske La Scale u toku izvođenja opere, izjavio je da će tužiti poznatu opersku kuću, ako mu ne dozvole povratak.

Francuz Alagna, proglašavan od kritike kao novi Pavarotti, napustio je izvođenje Verdijeve ''Aide'' u nedjelju, nakon što je dio publike počeo zviždati tokom njegovog izvođenja arije.

Ovaj incident, prvi u 230-godišnjoj historiji La Scale, doveo je do situacije da je zamjenski tenor bez kostima morao nastaviti i završiti operu. Organizatori su se izvinili publici.

Alagna je izjavio da je obavijestio La Scalu da je spreman za povratak u operu, ali ga je operska kuća odbila zbog kršenja ugovora.

''Poslali su mi pismo u kojem me obavještavaju da je ugovor poništen, i da ne žele plaćati moje troškove'', izjavio je Alagna za Reuters. "Razgovarao sam sa advokatom i slijedi moja tužba protiv njih'', navodi Alagna. ''Bio sam tu mjesec dana i vrijedno sam radio. Ova sankcija je pretjerana''.

''Bio sam tu da pjevam, da podarim publici užitak. Ali šta sam trebao uraditi kada su neki ljudi počeli zviždati? Šta da su neki počeli bacati kamenje na mene ili da me je neki luđak pokušao napasti? La Scala je trebala da me zaštiti. Opera je trebala biti prekinuta.''

Alagna se već žalio na veoma zahtjevnu publiku u La Scali koja plaća i do 2.000 eura za kartu za premijeru.