Prijavila se poznata imena
0

Izbor bh. predstavnika za Eurosong naredne sedmice

Piše: T. Sekulić
Javni poziv koji je raspisala Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je zatvoren 20. decembra, a prijave je poslalo blizu 90 autora i izvođača. Koja pjesma i koji izvođač će predstavljati BiH na 55. takmičenju Eurosonga u Oslu, bit će poznato već 11. januara, kad će i zasjedati stručna komsija.

"Ove godine, kao i prethodnih, bio je veliki odaziv na javni poziv, a prijavili su se neki od najznačajnijih bosanskohercegovačkih autora i izvođača. Već u ponedjeljak, 11. januara, zasjedat će stručna komisija sastavljena od sedam muzičkih stručnjaka koji će odlučiti koji izvođač i koja pjesma će predstavljati našu zemlju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrovizije", kazala je Za Sarajevo-x.com Maja Čengić, portparol BH Eurosonga.

Imena članova žirija, ali i osoba koje su poslale prijavu tokom javnog poziva saznat će se za nekoliko dana, jer kako nam je kazala Čengićeva, tim BH Eurosonga ne smije otkrivati koji su autori i izvođači uzeli učešće u izboru pjesme predstavnice.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, neki od prijavljenih kandidata su Nermin Puškar, Igor Vukojević, dok se mnogo šuškalo i o kandidaturi bh. pjevačice Selme Bajrami, pa su na Facebooku čak i osnovane grupe za podršku njenoj kandidaturi.

U svakom slučaju, prijavu je zasigurno poslao Amel Ćurić, koji kako tvrdi ima veliku podršku javnosti, a samim time i razloga da se nada da će upravo on ove godine našu zemlju predstavljati na prestižnom evropskom takmičenju.

"Pjesmu s kojom bih želio nastupiti na Eurosongu napisao je Amil Lojo, međutim prijavio sam se i kao izvođač ukoliko ta pjesma ne bude odgovarajuća. Inače, na Facebooku je osnovana grupa u kojoj korisnici pružaju podršku mojoj kandidaturu, te mi je to dalo 'krila' i razlog da se nadam uspjehu", kazao je Ćurić za Sarajevo-x.com.

Što se tiče Selme Bajrami, nagađanja o njenoj kandidaturi su samo puki tračevi, jer popularna pjevačica je odustala od kandidature za ovo prestižno takmičenje.

"Moj stav o Eurosongu i mom učešću sam definisala još prije nekoliko godina, kada sam odustala u posljednjem trenutku. Moje obaveze i termini direkcije BH Eurosonga nisu se poklapali. Isto tako, određene stavove nisam željela iznositi u javnost. Ja ne mogu pristati na neke uslove koje je tada postavljala direkcija. Nisam željela, niti danas želim biti samo vokal, a sigurna sam da bi u svakom slučaju našu zemlju predstavila u punom svjetlu u potpunosti, od iznošenja pjesme do scenskog nastupa", kazala je Selma Bajrami za Sarajevo-x.com dodajući da je imala nekoliko pjesama koje je bila spremna ponuditi i prijaviti se na konkurs, ali to nije uradila zbog privatnih obaveza, ali i rada na novom albumu.

Ipak, odluku o tome koji izvođač i koja pjesma će nas predstavljati na narednom takmičenju najbolje pjesme Evrope, saznat ćemo veoma brzo, tačnije 11. januara.

Već 7. marta 2010. godine pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine će biti premijerno predstavljena bosanskohercegovačkoj javnosti.