Muzika
0

Ibrica Jusić održat će humanitarni koncert u Sarajevu

NINA/Sarajevo-X
Poznati dubrovački trubadur Ibrica Jusić održat će u četvrtak, 6. maja koncert u Poslovnom centru UNITIC u Sarajevu.

Koncert je humanitarne prirode, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je stipendiranju studenata koji su u proteklom ratu ostali bez jednog ili oba roditelja. Koncert zajednički organiziraju Fondacija Obrazovanje gradi BiH i Bosanskohercegovačka inicijativa žena.

Kako je kazala Marijana Dinek, predsjednica Inicijative, novac prikupljen na ovaj način omogućit će jednogodišnje stipendiranje troje studenata.

Cijena ulaznica iznosi 15 KM, a organizatori smatraju da će uspjeti prodati svih 300 ulaznica koliko ih je stavljeno u promet. Jedan dio su već kupile razne organizacije koje su ulaznice ustupile Prihvatnom centru Rakovica, tako da će koncertu prisustvovati i 20 mladih iz toga prihvatnog centra, koji su izbjegli s Kosova ili iz Srbije i Crne Gore.

Prema riječima Envera Galičića, Jusićeva menadžera, ovaj kantautor će koncertom u Sarajevu obilježiti svoj 60. rođendan, ali i 40 godina umjetničkog rada. Posljednji koncert u glavnom bh. gradu Ibrica Jusić je održao prije sedam godina u Bosanskom kulturnom centru.

Koncert u četvrtak predstavljat će svojevrsni hronološki presjek njegovog rada, tako da će, osim svojih pjesama, izvesti i obrade sevdalinki koje su se našle na njegovu posljednjem albumu «Amanet».

Ovo je treći koncert koji zajednički organiziraju Obrazovanje gradi BiH i Bh. inicijativa žena. Novcem prikupljenim od koncerata Jovana Kolundžije i Kemala Monteno, uključeno je šest novih stipendista. Inače, Obrazovanje gradi BiH stipendira 233 studenata i učenika bez roditelja.