Muzika
54

Hrvatska grupa Libar u klubu Cinemas Sloga 22. marta

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U sarajevskom klubu Cinemas Sloga 22. marta sa početkom u 22 sata svirat će jedna od najpopularnijih hrvatskih grupa Libar.

Grupa Libar osnovana je 2007. godine u Splitu, i to u osnovnoj formi tradicionalne dalmatinske klape. Sastavljena od petorice pjevača, članova ponajboljih dalmatinskih klapa (Iskon, Šufit, Cambi, Tragos, Grdelin…) i pet instrumentalista, članova eminentnih bendova splitske muzičke scene (TBF, Dioniz, Đubrivo, Dr. Evil, Benighted…), odmah nakon osnivanja privlače veliku pažnju publike.

U julu 2008. godine izdaju svoj prvi album, prigodno nazvan “Libar Prvi” koji uspješno spaja akustični rock i klapsko pjevanje, a sadržava dvanaest obrada. Po šest hitova hrvatskoga i engleskoga govornog područja već tada daju naslutiti put kojim će grupa krenuti. Libar ovim albumom čini “herezu” prema tradicionalnom klapskom izričaju, pomičući granice i brišući ih modernim i progresivnim pristupom autohtonim vrijednostima, ujedno razbijajući pritom jezične i stilske barijere. Album u Sarajevu osvaja i međunarodnu diskografsku nagradu Indexi (nekadašnji Davorin) za najbolji etno album u regiji u 2009. godini.

Tokom 2009. godine, promjenom postave i dolaskom novih kreativnih snaga u bend, Libar najavljuje čvršći, rockerski pristup obradama, kao što je, od publike izvrsno prihvaćena, heavy metal obrada evergreena Đele Jusića ‘Pusti da ti leut svira‘. Koncertni repertoar obogaćuju nizom hitova u sličnom stilu (Talking Heads, Peter Gabriel, R.E.M., Muse, RHCP, Depeche Mode, Radiohead…), a koncerti iz akustičnog seta prerastaju u punokrvne rock koncerte.

Sa svojom prvom autorskom pjesmom, hit siglom ‘Dite’, Libar nastupaju na Večerima Dalmatinske Šansone 2010 u Šibeniku i odmah osvajaju čak tri nagrade: za najboljeg debitanta, najbolji tekst i treću nagradu publike. Nije ni čudo, pjesma je himna moru koju je napisao strastveni ronioc Siniša Jakelić i ako se dovoljno udubite u pjesmu i zatvorite oči, zaista možete osjetiti more oko sebe, čuti šaputanje riba, kuckanje školjki i pjesmu morskih sirena u daljini. ‘Dite’ ubrzo dobija i svoju diskografsku formu u obliku EP izdanja sa alternativnim verzijama i remiksima pjesme, te njihovim prvim video spotom.

U aprilu 2011. predstavljaju novi singl 'Kukalo', ljubavnu pjesmu sa metaforama dječije igre skrivača, veselu i optimističnu. Zahvaljujući gitarskoj kombinaciji power popa i alter rocka, te zaraznim plesnim sekvencama, pjesma postaje klupski hit i vrhunac njihovih koncerata, a u julu predstavljaju još jedan singl ‘Glasnije’ i s tom numerom ponovno konkuriraju na „Večerima Dalmatinske Šansone“ u Šibeniku. Za tu pjesmu je objavljen i video spot kojim najavljuju novi album i koji je odmah osvojio publiku kreativnošću i iznenađujućom atmosferom.

U junu 2012., Libar izdaje svoj drugi album pod jednostavnim imenom “Libar”, ovog puta u potpunosti sastavljen od autorskih pjesama, a u saradnji sa nizom muzičkih imena i kreativaca hrvatske, kako estradne, tako i underground scene. Izlazak albuma je popraćen novim singlom, pjesmom 'Kapi' - himnički optimističnom, harmonijski bogatom i energetski nabijenom pjesmom hitoidnog refrena, izvedenom u muškom peteroglasju s moćnom instrumentalnom podlogom, baziranoj na eksplozivnoj ritam sekciji i superiornom gitarskom aranžmanu. Ne pristajući na kompromise niti u produkciji niti u kvaliteti izvedbe, ne ostavljaju mjesta sumnji da su jedna od najsvježijih i najoriginalnijih muzičkih pojava na sceni. Album je vrlo slojevit i teško ga je žanrovski definirati jer je svaki od desetorice članova benda u njega utkao dio sebe, od najmekšeg plesnog popa do progresivnog heavy zvuka uz primjesu tradicionalnih prizvuka koji bend vezuju uz mediteransko podneblje iz kojeg potječu.

Također, definitivno odbacuju prefiks “klapa” i izlaze iz gabarita klasičnog dalmatinskog klapskog stila i “prekvalificiraju” se u pop-rock bend. Sve ovo vrijeme bend intenzivno nastupa uživo na brojnim i rasprodanim koncertima, te oduševljavaju publiku gdje god se pojave. Nove pjesme grupe Libar potpuno se odmiču od bilo kakvog lokalnog idioma te se stilski i zvukovno smještaju u kontekst svjetskog mainstreama, a i njihovi nastupi postaju sve atraktivniji. Odlikuje ih iskustvo klapskog višeglasja, ali uz pratnju punokrvnog rock benda svirkom u rasponu od plesnog popa do progresivnog heavy zvuka, na jedinstven način obrađuju svjetske i domaće hitove, dok i njihove vlastite pjesme kvalitetom nimalo ne zaostaju za modernom svjetskom produkcijom.

Također, prije koncerta, u klubu Cinemas Sloga, će se na velikom platnu prikazivati fudbalska utakmica Grčka – BiH. Ulaz na ovaj koncert će bit besplatan (uz konzumaciju).