Poslušajte novu Frenkijevu pjesmu
0

EKSKLUZIVNO / "Gori Dayton, gore Laktaši, gore njihovi, gore naši, gori Tuzla..."

Piše: A. Panjeta
Dok Frenkie priprema spot za pjesmu "Gori" koja će se premijerno emitirati 5. decembra na MTV-u, pjesmu je odlučio podijeliti sa slušaocima portala Sarajevo-x.com, a od podne je dostupna i na njegovom oficijelnom siteu i siteu FmJam produkcije.
Detalj sa snimanja spota za pjesmu
Detalj sa snimanja spota za pjesmu "Gori"
"Pjesma 'Gori' koju sam radio sa Kooladeom će za mnoge na prvo slušanje biti malo čudna. To nije onaj Frenkie na kojeg su navikli. Ritam je lagani roots reggae, ja repam mirnije i tiše, na refrenu pjevam a tekst je analiza društva na nekom haj'mo reći globalnom nivou. Jer kada dođe do nekih krupnih pitanja konci se vuku daleko od Sarajeva, Banja Luke ili nekih drugih gradova u regiji. Tada smo mi sitni pa skoro nebitni.To je ujedno i glavna poruka mog teksta, gledajmo šire", kaže za naš portal Frenkie koji nam je uz pjesmu poslao i fotografiju sa snimanja spota.

“Gori Wall Street i gori MMF, gori svaka banka i svaki sef, gori Brisel i gori Washington...” uvodne su riječi u ovu reggae socijalu koja, pojašnjava Frenkie, opisuje trenutno stanje društva i odražava masovno nezadovoljstvo prisutno u cijelom svijetu.

Frenkie u ovoj pjesmi uz lagani ritam uz koji bi mogli ići i opisi sunčanih plaža Jamajke pjeva o krizi koja zahvata sve dijelove svijeta pa tako na kraju i ovaj naš djelić u apokaliptičnom predviđanju potpunog uništenja: "...gori Dayton, gore Laktaši, gore njihovi, gore naši, gori Tuzla, vatra jebena, gore čak i Panonska jezera, gore bašte, gore kafići...".

Poslušajte pjesmu "Gori":