Muzika
393

Godina dana od smrti istaknutog umjetnika: Sarajevo se još uvijek nije odužilo Kemalu Montenu

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Porodica i prijatelji bh. pjevača i kantautora Kemala Montena posjetila je danas mjesto njegovog ukopa na sarajevskom groblju "Bare" gdje mu je odala počast na prvu godišnjicu njegove smrti.

Cvijetni vijenac na Montenov grob položio je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. Kako je rekao, godinu dana nakon smrti pjevača postoje samo neformalni prijedlozi da mu se Sarajevo kao grad na neki način oduži.

"Koliko znam, što se tiče Montenovog lika i djela, bilo je pokušaja da se obilježi godišnjica smrti, ali siguran sam da će u narednom periodu Sarajevo da se oduži Kemalu Montenu. Bilo je nekih neformalnih prijedloga, nismo htjeli bez porodice njegove ništa da radimo", kazao je Kurić dodajući kako je Monteno bio jedan od najistaknutijih sarajevskih umjetnika.

Montenova porodica, njegova supruga i sin, nisu htjeli pred kamere.

Da Sarajevo, za razliku od Zagreba gdje je Monteno živio posljednjih godina i umro, nije obilježilo godišnjicu njegove smrti, podsjetio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

"Zagreb je bolje organizovan od nas, moram to priznati. Kemal je gore imao jako mnogo prijatelja. Imam informaciju da će i ovdje se organizovati koncert posvećen njemu, mislim da će to biti uskoro. To ćemo rado podržati. Godina dana je prošla, zaista smo žalosni. Kemo nije imao tako puno godina, mogao je još živjeti, ali se potrošio. Nije se štedio, to svi znamo, nesebično se davao prijateljima i muzici. On je ponos grada i države", rekao je Komšić.

Na novinarsko pitanje hoće li i kada biti pokrenuta inicijativa da se neka od sarajevskih ulica nazove po Kemalu Montenu, Komšić je rekao da bi takvu inicijativu Grad Sarajevo podržao.

"Imamo inicijative, ali vidjet ćemo. Kemo je veliki umjetnik i zaslužio je to. Mi ne donosimo takve odluke, odluke donosi Kanton koji ima komisiju za to. Volio bih iskreno, ne samo Kemo nego i drugi ljudi koji su proslavili ovaj grad, da dobiju obilježja ovdje", naglasio je Komšić.

Montenova unuka Lora rekla je da je njen dedo bio jednostavan čovjek koji nazive ulica nije doživljavao bitnim.

"Nama je to sasvim svejedno i on je bio čovjek koji to nije volio, to nikome ništa ne predstavlja, ni njemu, ni nama, ni vama, nikome. Može, ako neko ima želju, ali nas to ne vrijeđa što sada nema ulice Kemala Montena, to nam ne znači ništa", rekla je Lora.

Život u njegovom društvu, kako je istakla, bio je uvijek veseo i ispunjen radošću.

"Prošla je godina, ali nama je isto, imamo osjećaj da će tako biti cijeli život. Sve s njim ostalo mi je u najljepšem sjećanju, život s njim je jednostavno uvijek bio veseo. Kada je došla bolest, i tada se šalio, jedino taj 21. januar za mojih 20 godina je ono što je ružno, od tada se svi borimo da smo dobro, ali fali nam svake sekunde", rekla je Lora.

Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici "Rebro", 21. januara, gdje je smješten zbog komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega. Sredinom novembra 2014, Monteno je nakon višegodišnjeg čekanja dobio novi bubreg. Ranije je imao problema sa dijabetesom, zbog čega je 2011. godine operisao srce.

Od Montena se na dan njegove sahrane, 28. januara prošle godine na "Barama" oprostio veliki broj njegovih prijatelja i kolega iz BiH i regije. Monteno je na vječni počinak ispraćen uz stihove njegove pjesme "Hvala svima" nakon čega je na mjestu njegovog ukopa izvedena njegova čuvena pjesma "Sarajevo, ljubavi moja".

Kemal Monteno je rođen u Sarajevu 1948. godine. Svoje prezime je naslijedio od oca Osvalda, Talijana koji je došao u BiH 1945. godine, gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Karijeru je počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". To je bio početak blistave karijere koju su obilježile pjesme poput "Nije htjela", "Nekako s proljeća", "Bacila je sve niz rijeku" (u izvedbi Indexa) snimljene na 14 albuma . Zauvijek će ostati upamćene njegove pjesme "Sarajevo, ljubavi moja" i "Zemljo moja".