Muzika
299

Frontmen grupe Brkovi za Klix.ba: Nekad imamo za janjetinu, a nekad samo za paštetu

Piše: E. Bučinski
Brkovi su jedan od najpopularnijih bendova u regionu i traženi su na svim mjestima od Ljubljane do Skoplja, ali i po Evropi, gdje god ima naroda sa ovih prostora. Dolaze iz Hrvatske i za razliku od onog što smo naučili da nam stiže iz ove susjedne države, oni ne sviraju ni klasični pop, ni standardni rock, niti šlagere i šansone, nego su svoj muzički opus izgradili na mješavini žestokog metala i još žešćeg turbofolka, što je bilo dovoljno da publika poludi od šašavosti ovog muzičkog koktela.

Ovaj bend će u Banjoj Luci nastupiti po treći put 12. novembra u KSB-u gdje će promovisati svoj najnoviji album nesvakidašnjeg imena "Torzo Dade Topića" i povodom toga smo razgovarali sa frontmenom Brkova originalnog imena Shamso 69.

Uspjeh je došao uz dobro zezanje

On kaže da se nikada nije nadao nekom većem uspjehu Brkova.

"I mi se ponekad pitamo odakle je došla ova popularnost Brkova. Možda je stvar jednostavna, ljudima se sviđaju pjesme i pristup u našem djelovanju. Također je dodatnu ulogu u svemu možda odigralo i to što nam nije problem odvesti se u najudaljenije krajeve i odsvirati koncert s jednakim žarom kao kod kuće. Kad malo razmislim, shvatim da se tako i osjećamo bilo gdje da sviramo", rekao je Shamso 69 za Klix.ba i dodao da njihov uspjeh ne igra neku veliku ulogu u njihovom odnosu sa publikom sa kojom se trude da uvijek budu ravnopravni kako niko od njih ne bi stvarao nekakve face i idole.

Frontmen Brkova kaže kako njegov bend nikada nije razmišljao da se okrene u neki drugi ozbiljniji žanr, jer on ne misli o muzici na način da postoji neka vrsta muzike koja je ozbiljnija ili manje ozbiljna.

"Jednostavno sviramo ono što nam se sviđa. Klasične narodnjake ne sviramo jer ne znamo, a u punk-rock bendovima smo svirali ranije u životu i toga se zasitili", tvrdi Shamso 69.

On kaže da im svirki ne manjka, jer uvijek se nađe neko kome mogu svirati svoju muziku, a koncerte im organiziraju razne agencije i promotori, ovisno o tome gdje se događaju.

"Obaveze bookinga više nismo mogli voditi sami pa u tom segmentu sarađujemo s agencijom Los Angeles iz Zagreba, jer smo otkrili da među nama postoje obostrane simpatije. Veoma nam je bitno da smo u kreativnom smislu i dalje potpuno neovisni i djelujemo bez ikakvog pritiska sa strane", kaže Shamso 69.

Dado Topić je idol Brkova

Shamso 69 kaže da su Brkovi novi album nazvali "Torzo Dade Topića", jer su htjeli tvrdo i rokersko ime.

"Odnekud iz podsvijesti izvukao se torzo Dade Topića. Mislim da sam ga vidio u nekom spotu na TV-u. Dado Topić je za nas legenda. Nismo se htjeli sprdati s njim, kako neki misle, nego odati počast njegovom liku i djelu", tvrdi.

Ovo je šesti album Brkova i Shamso 69 tvrdi da mu muzička karijera nikada nije predstavljala nikakav teret, iako njegov bend ima dosta svirki, što iziskuje česta odsustvovanja od kuće.

"Ponekad bude naporno putovati i vucarati sve te stvari i opremu okolo, ali ja sam prvi put u životu zaista sretan, jer se mogu baviti nečim što najviše volim i ne želim prestati bez obzira na to koliko to bilo uspješno ili neuspješno. Samo da nas posluže zdravlje i sreća i mislim da ćemo se još dugo baviti ovim. Osim što sviramo zajedno mi smo prijatelji i usput se družimo, međusobno pomažemo, jedemo, pjevamo, smijemo, a ako treba i plačemo. U svakom slučaju namjeravam se baviti muzikom na bilo koji način što više i češće", objasnio je pjevač.

Mobilni telefon najbolji rokovnik

Shamso 69, govoreći o inspiraciji i stvaranju pjesama, kaže da on pjesme ne piše na klasičan način.

"Meni pjesme iznenada padaju na pamet i onda ih nabrzinu snimam na telefon da sve ne zaboravim. Kasnije vidim šta mi se od toga sviđa i to zadržim, a ostalo izbrišem. Od trenutka kada sam posljednji put pomislio da nemam više inspiracije do danas snimili smo pet novih pjesama. Ponekad se pitam otkud meni te pjesme uopće u glavi i imam osjećaj da ih je neko drugi napisao. Čudno, zar ne?", kaže on.

On tvrdi da fanove Brkova podjednako čine i fine djevojke i žestoki momci, ali da oni ne prave razliku i podjednako cijene sve one koji cijene njihov rad.

"Često budemo dosta umorni poslije svirki, jer se ne štedimo na nastupima, ali trudimo se koliko možemo udovoljiti ljudima u njihovim zahtjevima ako su postavljeni u realnim okvirima", tvrdi Shamso 69.

Iako Brkovi imaju česte svirke, dva člana ovog benda rade i neke druge poslove koji nemaju nikakve veze s muziciranjem.

"Oni još uvijek uspijevaju uskladiti obaveze, a mi ostali živimo većinom od muzike. Ne doživljavam muziku kao posao. Jednostavno se najviše volim time baviti. Što se tiče egzistencije nekad se ima za janjetinu, nekad za paštetu, bitno da nismo gladni. Uglavnom, ne žalimo se", rekao je na kraju frontmen Brkova.