U Mostaru i Sarajevu
0

Festival elektronske muzike Terminal

Sarajevo-x.com
Phil Stumpf
Phil Stumpf
U Mostaru i Sarajevu od 9. do 12. oktobra bit će održan Terminal - festival o savremenoj kulturi elektronske muzike.

Organizovat će ga muzička izdavačka kuća Oscilator.net, a festival podržavaju Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, Ambasada Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, Pro Helvetia Sarajevo i Art kino Kriterion Sarajevo.

Lokacije na kojima će biti priređeni eventi su OKC Abrašević u Mostaru, klub Access i kino Meeting Point u Sarajevu, a učesnici su muzičari iz BiH, Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Serije dešavanja koja promoviraju kulturu elektronske muzike uključuju predavanja, nastupe inozemnih, domaćih te producenata i DJ-a iz regije, kao i projekciju dokumentarnog filma o njemačkoj techno sceni.

Prvog dana, U OKC Abrašević u Mostaru Filip Milošević, osnivač beogradske izdavačke kuće Indietronic održat će predavanje o muzičkom izdavaštvu i autorskim pravima, sa akcentom na Creative Commons licencu. Nakon predavanja u istom prostoru nastupit će sarajevski DJ i producent Borgie te Flip iz Beograda. Drugog dana, u petak 10. oktobra, u klubu Access, gdje će se u Sarajevu održavati predavanja i nastupi, gost predavač bit će producent Phil Stumpf, kojeg još nazivaju i ambasadorom njemačke elektronske muzike. Ovaj Njemac po rođenju, a Parižanin po izboru poznat je po mjesečnim večerima “Minimal Dancin”, koje organizuje u pariškom klubu Nouveau Casino. Nakon njegovog predavanja o razvoju klupske muzike od njenih početaka sredinom devedesetih, Stumpf će prezentirati i svoj DJ set u okviru večeri Deutsch+Minimal, koju inače širom Evrope organizuje u saradnji sa Goethe-Institutom. Tu večer uz njega nastupit će još jedan pionir njemačke minimal house scene Antonelli (Stefan Schwander) iz Diseldorfa.

Istu noć predstavit će se i producentski dvojac Brothers For Real, kao i Zulumaan, iz Sarajeva. U subotu u 17:00 predavanje će održati Marcell Mars (Nenad Romić) iz Zagreba, net guru, programer i web dizajner u zagrebačkom klubu net kulture Mama. On će demonstrirati neke od softverskih alata i arhitekture audio sistema na operativnom sistemu Linux. Te večeri, u isto vrijeme kao i kao i noć ranije, od 23:00, u Accessu će nastupati Home Boy iz Zagreba, MKDSL iz Beograda, Woodie iz Banja Luke i Greg Punkov iz Sarajeva. Posljednjeg dana, u nedjelju 12. oktobra, u kinu Meeting Point u Sarajevu u 23:00 bit će prikazan film We Call It Techno!, dokumentarac o ranoj njemačkoj techno sceni. Oscilator.net, online izdavačka kuća iz Sarajeva, kao domaćin ovih dešavanja ujedno proslavlja pet godina postojanja. Ulaz na sva dešavanja je besplatan.