Muzika
0

Eros Ramazzoti u sarajevskoj Zetri

FENA
Eros Ramazzoti, najsjajnija zvijezda talijanske pop scene, u okviru "Prvoga internacionalnog muzičkog Zetra festivala 06" nastupit će u sarajevskoj Zetri 7. jula. To će ujedno biti i koncertna promocija njegovog aktuelnog albuma "Calma apparente" s kojeg svjetski uspjeh bilježi poznati duet "Il ritmo della passione" / "I belong to you" s Anastasijom.

Eros Ramazzotti rođen je 28.10.1963. godine u Rimu; jedan je od najpoznatijih talijanskih kantautora pop muzike u svijetu. Već u djetinjstvu kod njega su se razvile dvije strasti, i to prema muzici i nogometu, a od rane mladosti javila se želja za ostvarivanjem muzičke karijere.

Na početku karijere, zajedno sa bratom Markom i prijateljima, osniva bend s kojim interpretira kompozicije raznih autora, ali ubrzo počinje i sam komponovati. Već sa 18 godina debituje na "Castrocaro Festivalu" nakon kojeg potpisuje prvi ugovor. Godinu poslije (1982.) objavljuje prvi singl "Ad un amico", a 1984. godine uspješno učestvuje kao debitant na čuvenom Festivalu San Remo s pjesmom "Una terra promessa".

U 22. godini bio stiče evropsku popularnost, a što potvrđuje i njegova turneja nakon objavljivanja abuma "Nuovi eroi".

S trećim albumom "In certi momenti", objavljenim 1987. godine (s Patsy Kensit koja pjeva "La luce buona delle stelle") stiče svjetsku popularnost. Otada je za svaki novi album radio i verziju na španskom jeziku za latinoameričko tržište.

U okviru koncertne promocije albuma "In ogni senso" 1990. godine nastupio je u dvorani "Radio City Music" u New Yorku gdje je doživio trijumfalan uspjeh. Njegova naredna duža turneja kulminira objavljivanjem duplog live albuma (Eros in concert) koji je sniman na koncertu u Barceloni.

U novembru 1994. godine učestovovao je na dodjeli MTV nagrada u Berlinu. Na povratku u Italiju bio je uključen u projekt Trio (Ramazzotti, Pino Daniele i Jovanotti), koji je ocijenjen kao muzički događaj godine.

U međuvremen potpisuje ekskluzivni svjetski ugovor s "BMG Recording" i na osnovu toga u ljeto 1995. učestvuje na ljetnim festivalima u sedam evropskih gradova zajedno sa Eltonom Johnom, Rodom Stewartom, Robertom Plantom, Sheryl Crow, Jimmyjem Pageom i Joe Cockerom.

Jedan od najznačajnijih uspjeha bilježi 1996. godine s albumom "Dove c'e musica", koji je samostalno producirao i snimao u Italiji i Kaliforniji u saradnji s međunarodnim muzičarima. Album se prodao u šest miliona primjeraka. U narednih nekoliko mjeseci Eros piše i pjesmu "That's all I need" za legendarnog pjevača Joe Cockera.

S albumom "Eros" objavljenim 1997. godine bilježi nove svjetske uspjehe. Album se sastoji od 16 pjesama, uključujući i duete s Andreom Bocelliem Musica e i Cose della vita/Can't stop thinking of you sa Tinom Turner. Album predstavlja kulminaciju njegove karijere s tiražem oko 5.800.000 primjeraka.

Bez sumnje, 7. jula u Zetri može se očekivati jedinstven muzički događaj u stilu Erosa Ramazzotija.