Muzika
76

Druženje i koncert horova: Mališani iz Srebrenice ugostili prijatelje iz Švicarske

SRNA
(Foto: eSrebrenica.ba)
U Srebrenici je održan zajednički koncert i javni čas dječijeg hora Superar iz tog mjesta i Hora nacija iz Švicarske.

Švicarski hor gostuje u BiH povodom obilježavanja 10 godina svog postojanja.

Jedan od osnivača i predsjednik Hora nacija Albert Weibel kaže da je čuo za srebrenički Superar kada je papa Franjo bio u posjeti Sarajevu, gdje su nastupili članovi srebreničkog ansambla.

"Od tada sam imao želju da ostvarimo saradnju sa horom Superar i iskoristili smo obilježavanje desetogodišnjice našeg rada da dođemo u Srebrenicu, održimo ovaj zajednički jedinstveni koncert, družimo se i dogovorimo dalju saradnju", rekao je Weibel.

Umjetnički direktor Superara Ismar Porić rekao je da je ovo početak saradnje i da će srebrenički hor uzvratiti posjetu Švicarcima.

Hor nacija okuplja oko 300 članova iz 27 zemalja koji pjevaju na 13 jezika i ima ansamble u Bernu, Cirihu, Glarus Lintu i Lucernu.

Cilj i misija ovog hora su da se jezičke i kulturne razlike doživljavaju kao bogatstvo i snaga u kojoj se dijeljenje maternjeg jezika ističe bez obzira na kulturu, boju kože i religiju.

Srebrenički hor Superar osnovan je 2012. godine uz podršku Fondacije Seljaci pomažu seljacima iz austrijskog Salzburga. Hor okuplja više od 300 djece iz srebreničke i bratunačke opštine i do sada je imao mnogo uspješnih nastupa širom BiH, te u Austriji i Švicarskoj.