Muzika
0

Dodjela Brit Awardsa 20. februara u Londonu

FENA
Mika, Take That i Leona Lewis glavni su favoriti ovogodišnjih Britsa s nominacijama u četiri kategorije. Na dodjeli najvažnije britanske muzičke nagrade, 20. februara, nastupit će Rihanna i Kylie.

Po tri nominacije imaju Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, Kate Nash i Mark Ronson. Debitantski album Leone Lewis Spirit konkurira za prestižni Brit Award za najbolji album. U istoj su kategoriji nominirani Mika (Life In Cartoon Motion), Take That (Beautiful World), Arctic Monkeys (Favourite Worst Nightmare…) i Mark Ronson (Version).

Mika je osim za album, u kategorijama za najboljeg solo izvođača, debitanta i singl (Grace Kelly). Take That još se bori za najbolji live nastup, grupu i singl (Shine).

U međunarodnim kategorijama, po dvije nominacije imaju Kylie Minogue, Foo Fighters, Arcade Fire i Kings of Leon. Paul McCartney ponijet će doma nagradu za izvanredni doprinos u muzici na Britsima 2008., koji će se održati u Londonu 20. februara.

Domaćini večeri bit će Ozzy i Sharone Osbourne, a na pozornici će se pojaviti i Rihanna i Kylie Minogue (nominirane u međunarodnim kategorijama), Leona Lewis, Mika, Mark Ronson, Kaiser Chiefs i Paul McCartney. Live prijenos s Britsa emitirat će se na ITV1.