Muzika
90

Divanhana i "Zukva": U augustu nastavak turneje po Krajini

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
​​Poznati bosanskohercegovački bend Divanhana tokom mjeseca augusta nastupat će širom Unsko-sanskog kantona, nastavljajući time svoju koncertnu turneju "Zukva", koja nosi naziv po njihovom posljednjem studijskom albumu.

Divanhana je ove godine nastupala širom regije i Evrope, a njihovi zvuci tradicionalne muzike, prožeti snažnim utjecajem jazza, popa i klasične muzike, privlače sve više pažnje kod mlađe, ali i starije publike.

Nedžad Mušović, član benda (harmonika), u razgovoru za Klix.ba objašnjava kako je turneja izgledala do sada, te šta predstoji u ostatku ljetnih dana.

"Započeli smo turneju u mjesecu martu, koncertom u Beogradu. To je praktično i domaća, i regionalna i evropska turneja, budući da smo u tom periodu nastupali u mnogim gradovima naše zemlje: Banja Luka, Tuzla, Mostar,Sarajevo, Živinice, Visoko i Gračanica, ali i širom regije i Evrope: Beograd, Štutgart, Hamburg, Minhen, Berlin, Beč, Linc, Podgorica, Nikšić, Niš, Novi Sad, itd.", kaže Mušović.

U augustu počinje turneja u Krajini.

"Ostavili smo ovaj ljetni period za prelijepu Krajinu. U tom dijelu godine Krajina jednostavno oživi, u nju dođe veliki broj naših ljudi iz dijaspore, tako da nam je drago da ćemo opet pružiti ljudima priliku da nas čuju u nekoliko gradova ovog dijela naše zemlje", ističe naš sagovornik.

Bend će prvo svirati u Sanskom Mostu 03. augusta, dan kasnije u Bihaću, te 05. augusta u Ključu. Nakon toga, 10. augusta publiku će zabavljati u Bosanskoj Krupi, a turneju u Krajini završavaju koncertom u Kulturnom centru Cazin, 11. augusta.

"Želimo da predstavimo publici sve što imamo i da im, što se kaže, dođemo na noge. Svima zasigurno obećavamo dobar provod, a sa sobom donosimo i nešto drugačiji repertoar pjesama. Tu je i naravno naš novi vokal Naida Čatić", kaže Mušović.

Nakon turneje po Krajini, Divanhana će u augustu svirati u Donjem Vakufu, te održati jedan koncert u Hrvatskoj. Sredinom septembra nastupat će u Švicarskoj, odnosno Bernu i Cirihu.

Podsjećamo, u novembru 2015. godine Divanhana je publici predstavila novi studijski album "Zukva", kojeg je za regionalno tržište objavila beogradska izdavačka kuća Multimedia Music, dok je u mjesecu februaru britanska izdavačka kuća ARC Music album izdala i za svjetsko tržište.