Muzika
0

Death metal bend Decapitated u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Death metal bend Decapitated nastupa u sarajevskom klubu Cinemas 13. septembra. Ulaznice će koštati 20 KM i moći će se kupiti jedino na ulazu na dan koncerta.

Decapitated su po mnogima najznačajniji death metal bend s početka 21. vijeka, a osnovani su u poljskom gradu Krosno 1996. godine. Bend su osnovali braća Wacław "Vogg" Kiełtyka i mlađi brat Witold "Vitek" Kiełtyka, koji je tada imao samo 12 godina. Zahvaljujući demo snimkama potpisali su za izdavačku kuću Earache Records.

Prvi album Winds of Creation objavljen 2000. godine dobio je mnoge pozitivne kritike i do tada je svima jasno da se ne radi o 'još jednom death metal bendu', a idući, Nihility iz 2002. omogućio im je nastup na poljskom Ozzfestu te turneje po Europi i Sjevernoj Americi. Nakon trećeg albuma The Negation pjevač Sauron napušta bend zbog zdravstvenih razloga, a na njegovo mjesto dolazi veliki Adrian "Covan" Kowanek s kojim bend snima album Organic Hallucinosis 2006. godine. Bend pocinje itenzivno da odlazi na turneje, a dijeljenje bine sa imenima kao što su Slayer, Fear Factory, Hypocrisy, Enslaved, Tool, Suffocation, Nile, kao i headline pozicija na americkom Summer Slaughter Tour-u dovoljno govori o tome koliko se Decapitated etablirao na metal planeti.

Dana 28. oktobra 2007. godine na granici Rusije i Bjelorusije članovi benda doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo bubnjar Vitek koji je tada imao samo 23 godine, a pjevač Covan ostao je u komi. Ta je vijest odjeknula u metal krugovima i mnogi su pomislili da je to bio kraj za Decapitated.

Ali nakon dvogodišnje pauze, bola i borbe sa unutrašnjim demonima, Vitekov brat Vogg odlučio je ponovo oformiti bend te nastaviti naslijeđe benda u čast svog mlađeg brata. Najteži zadatak da zamijeni Viteka na bubnjevima dobio je Kerim "Krimh" Lechner, dok je umjesto Covana novi vokal postao Rafał Piotrowski. Fanovi su bili skeptični, jer sigurno da Covana i Viteka niko ne može zamijeniti, ali trenutna postava uputila se 2010. na evropske turneje sa Behemothom i Exodusom, odsvirala preko stotinu koncerata sirom svijeta i još jednom oduševila ljubitelje tehničkog death metala.

Bend je trenutno izbacio album simboličnog naziva Carnival Is Forever, a kritike su ga već ocijenile kao jedan od albuma koji se najviše čekao u 2011. godini.