Muzika
109

Dalal Midhat Talakić, nova bh. predstavnica na Eurosongu: Ovo je san svakog muzičara

Piše: Lejla Čolak
Bh. pjevačica Dalal Midhat Talakić nova je predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju za pjesmu Eurovizije. Ona će na Euroviziji u Štokholmu u Švedskoj naredne godine nastupiti s bh. pjevačem Fuadom Bakovićem, a na sceni će im se pridružiti i hrvatska violončelistica Ana Rucner.

Autor i producent pjesme je Almir Ajanović, a u njenom nastanku je učestvovao i sarajevski reper Jasmin Fazlić Jala kao koautor teksta, te Zuzi Zu.

"Tokom procesa snimanja albuma, producent mi je ponudio pjesmu koja je zazvučala kao duetska, a s obzirom na to da Deen i ja nikada nismo snimili ništa zajedno, odlučili smo da ta pjesma bude naša prva oficijelna saradnja. Sasvim slučajno, u toku rada na aranžmanu, svima je zazvučala evrovizijski", kaže Dalal za Klix.ba i dodaje kako je autor i producent pjesme Almir Ajanović spojio nespojive elemente u jednu neraskidivu cjelinu, te kako jedva čekaju njeno predstavljanje u februaru sljedeće godine.

U razgovoru za Klix.ba, Dalal kaže kako joj veliku čast predstavlja to što je dobila priliku da predstavlja svoju zemlju na najvećem muzičkom događaju na svijetu.

"Eurosong je san svakog muzičara, a ja vjerujem u naš tim i sigurna sam da će ljubav, koja je vodilja ovog projekta, osjetiti i publika", kaže pjevačica.

I iako su masovna muzička produkcija i internet u posljednjih deset godina, prema riječima pjevačice, proizveli instant zvijezde gdje se sve svodi na nekoliko minuta slave, Eurosong i dalje ima svoju čar, a ovaj muzički događaj prati 200 miliona gledalaca, te on ima mnogobrojne fanove širom Evrope i svijeta

"Pjesme ne stignete zapamtiti, ne ostaju da traju niti možete razlikovati autore i pjevače jer sve zvuči isto. Za to je kriv pretjerani konzumerizam i to se odrazilo i na muzičku industriju. Ipak, mišljenja sam da kvalitet uvijek ispliva što nam je nedavno dokazala Adele sa svojim povratničkim singlom, a prije nje i Amy Winehouse, Jessie J, Emeli Sande, Sam Smith. Tako i na Evroviziji isplivaju pjesme ili fenomenalni scenski nastupi koje pamtite. To su dokazali do sada i Željko Joksimović, Hari Mata Hari i Marija Šerifović", kaže Dalal.

Njen muzički put počeo je u pop grupi Erato, uz pjevačicu Aidu Jašarević (Terzić), a za deset godina provedenih u bendu kaže da su bili najljepši period njenog života jer su ga obilježila stalna snimanja, putovanja, festivali i drage saradnje.

"Dugo sam vagala odluku da li da se upuštam u solo karijeru, ali s obzirom na to da sam autor i da je 'Gdje sam ja' pjesma koja se sama nametnula nakon pet godina mog izbivanja sa scene, znala sam da je vrijeme za povratak. I drago mi je da je publika prihvatila odlično taj single, kako i njenu akustičnu verziju."

I iako je žanrovski najviše svrstavaju u pop, Dalal za sebe kaže kako nije klasična pop pjevačica, te kako njen autorski rad više naginje na soul i blues koje voli da pjeva.

Već dvije godine redovno nastupa u Jazz clubu Monument sa bh. muzičarima Dinom Šukalom, Amarom Češljarem, Edvinom Hadžićem i Adisom Sirbubalom s kojima je osnovala projekat pod nazivom "Dalal in Wonderland", odnosno kompilaciju pjesama koje predstavljaju tribute Stevieju Wonderu.

"To je nešto u čemu zaista uživam i čemu se svaki put radujem. Nešto što osjećam svakim djelićem svoje duše je duhovna muzika", kaže Dalal koja je pjevala gospel himnu "Amazing Grace" na dočeku pape Franje u Sarajevu.

Ona već radi na svom prvom solo albumu koji bi trebao izaći krajem 2016. godine, te dodaje kako je dobila predivne pjesme od nekoliko bh. autora, te autora iz Hrvatske i Srbije.