Muzika
414

Dalal Midhat-Talakić: Nisu nas ogradili bodljikavom žicom, ali jesu zidovima predrasuda jer dolazimo iz BiH

Klix.ba
Bura oko ispadanja bosanskohercegovačkih predstavnika s ovogodišnjeg Eurosonga u Štokholmu, ne jenjava. Nakon brojnih oprečnih komentara u medijima i na društvenim mrežama, danas je svoje mišljenje prvi put u javnost iznijela jedna od učesnika, Dalal Midhat - Talakić.

Na svom Facebook profilu Dalal je napisala kako posao pjevača nije samo pjevanje, pisanje pjesama ili muziciranje, kao i da njihove glave nisu samo za nove modne stilove.

"Moramo podići glas i skrenuti pažnju na ono što se desilo nama a i dalje se dešava. Nas nisu ogradili bodljikavom žicom, ali jesu zidovima predrasuda jer dolazimo iz Bosne i Hercegovine. Taj osjećaj sam imala sa 11 godina kada sam protjerana iz svoga doma, taj osjećaj je cijeli život imao moj otac jer je druge boje kože, taj osjećaj imam i danas kada me odvoje na aerodromu zbog pasoša ili boje moje kože, vjere, imena. Taj osjećaj imaju svi koji se vole a ne smiju, koji su drugačiji od zadatih idealnih kriterija, koji nose bradu jer je to u modi u cijeloj Evropi, ali samo mi ne smijemo jer ce nas nazivati raznim imenima. Sve je zato što dolazimo iz BiH, jer naša zemlja nažalost, ima takav image u svijetu", napisala je Dalal.

Zahvalila se švedskom SVT-u koji je kao glavnu vijest objavio da je napokon jedna zemlja stisnula zube i rekla svoje mišljenje o trenutnoj krizi, ali i prijašnjim krizama koje je Evropa mogla spriječiti, ali nije, kroz nastup na Eurosongu. Ta zemlja se zove Bosna i Hercegovina, navela je Midhat – Talakić.

Istaknula je kako je ponosna jer je dio tima koji je ove godine bez podrške države, bez ijednog budžetskog dinara, sam našao komercijalne sponzore i uložio svoj novac da osigura učešće naše zemlje na Eurosongu.

Dalal navodi kako su bh. predstavnici platili prenos, kako bii Bosanci i Hercegovci na državnoj televiziji mogli pratiti sve tri noći ovogodišnjeg Eurosonga.