Muzika
0

Čuveni alter rok bend "Pixies" u Zagrebu

FENA
"Pixies", veterani svjetske alter rok scene i jedni od njenih naoriginalnijih predstavnika će 23. jula gostovati na zagrebačkoj Šalati.

Vijest o ponovnom okupljanju Pixiesa obradovala je njihove planetarne fanove, što najbolje pokazuje njihova rasprodana povratnička turneja "Sell Out 2004", na kojoj Pixiesi nakon trinaest godina ponovo pune stadione po Americi i Evropi.

Na rock festivalu u Kaliforniji 2004. godine, na kojem su "Pixies" bili glavne zvijezde, okupilo se sto hiljada ljudi.

Te godine su nastupili i u Ljubljani, a u kultnom zagrebačkom rok klubu Kulušić 1989. godine imali su rasprodan premjerni nastup.

Pixies su prije 20 godina u Bostonu osnovali studenti Frank Black (vokal, gitara) i Joey Santiago (gitara), a uskoro su im se pridružili David Lovering(bubnjevi) i Kim Deal (bas gitara).

[SLIKA]1[/SLIKA]

Dvije godine potom snimili su svoj po mnogima najbolji album "Surfer Rosa", a 1989. godine čuveni "Doolittle" koji se našao na top liste deset najboljih u Velikoj Britaniji.

Slijedi album "Bossanova", (1991g.) te zadnji album "Tromple le Monde", nakon čega slijedi prestanak rada benda 1993. godine.

"Pixies" su iza sebe ostavili nekoliko antologijskih hit ostvarenja kao: "Where Is My Mind", "Velouria", "Cactus, Monkey Gone To Heaven", "Debaser", "Gigantic", "Here Comes Your Man"...