O muzici i politici
40

Bruno Langer za Klix.ba: "Zveckanje oružjem" su priče za malu djecu

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
"Proljeće je stiglo", kaže nam oduševljeno odmah u startu raspoloženi roker Bruno Langer, frontmen grupe Atomsko sklonište, a da prije toga ni "halo" nije rekao. Nemoguće je ne upiti njegovu pozitivnu energiju i optimizam kojim je zračio.

Upitasmo ga prvenstveno za planove Atomskog skloništa. Brojne ljubitelje rokenrola obradovat će činjenica da Atomci stižu u Sarajevo, a prije toga nastupaju u Zenici. Kaže nam to Langer koji se u razgovoru za naš portal osvrnuo i na aktuelnu političku scenu u regionu.

"Atomsko sklonište je prethodne godine sviralo puno koncerata. U posljednjih deset godina smo svirali pedesetak koncerata, što je puno kada je riječ o rokenrolu. I to su bili veliki nastupi, imali smo dosta roka na festivalima, bili smo i na gradskim trgovima širom bivše Jugoslavije", govori Langer.

Već dvadeset godina sviraju, dodaje, u izmijenjenom sastavu.

"Sada je to ponovo staro Atomsko sklonište s veoma mladim dečkima. Guštam, putujem i uživam u tome. Uskoro planiramo nastup u Sarajevu, na platou ispred Skenderije, pregovori su u toku za taj nastup i veoma se veselim. Osim toga, sviramo pred zeničkom publikom na moto susretima", kaže Langer.

Ne može kaže, a da ga ne dotiče aktuelna politička situacija u regionu. Nerviraju ga, kaže nam, priče o "zveckanju oružjem".

"Kada sam lani bio u Crnoj Gori na Oktoberfestu, pitali su me da prokomentiram to što se opet 'zvecka oružjem'. Kazao sam 'ma koje zveckanje'. Ovdje će se opet ratovati kad veliki odluče da jedni druge uhvatimo za vratove, a od toga nema ništa, to su priče za malu djecu. Sve je to pod kontrolom velikih. Od sukoba nema ništa, dok gazde ne kažu. Svi lideri žele biti face, ali kad im zazvoni telefon, kad ih pozovu na raport, svi su divni i krasni", smatra Langer.

Često ga, priznaje nam, uhvati nostalgija za Jugoslavijom, ali i za mladošću.

"Nostalgija za Jugoslavijom me često uhvati, ali i nostalgija za vremenom u kojem sam bio mlad i poletan roker. U Jugoslaviji je bilo puno više socijalne pravde, postojali su radnici, danas postoje samo djelatnici", smatra Langer.

Teško mu je prihvatiti da postoje takozvani demokratski izbori, jer smatra da danas nema demokratije.

"Nikako ne mogu prihvatiti da su takozvani demokratski izbori prilagođeni tome da se sve iste ekipe vrte u krug. Nekad je to bilo puno drugačije. Danas je sve ista paradigma, ne vidim nikakavu razliku. Stalno se govori o nekoj fašističkoj čizmi, komunističkoj, ali najgora je demokratska čizma, jer je to gangsterizam bez krvi", konstatuje Langer.

Na kraju poručuje...

"Prema tome, pjevajmo, veselimo se i gledajmo u lijepo, plavo nebo", kaže Langer.