Intervju
430

Bruce Dickinson za Klix.ba: Opsada Sarajeva je na neki način oblikovala moj život

Piše: Elma Ljubčić
Foto: Bruce Dickinson u šetnji Sarajevom (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Bruce Dickinson u šetnji Sarajevom (Foto: D. S./Klix.ba)
Frontmen legendarnog britanskog heavy metal benda Iron Maiden Bruce Dickinson sinoć je stigao u Sarajevo, grad čiji je počasni građanin. U ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba Dickinson je govorio o nagradi Počasni građanin čiji je dobitnik i koncertu u ratnom Sarajevu koji mu je promijenio život.

Dickinson je u Sarajevo stigao kako bi prisustvovao posebnom događaju koji će biti organizovan na Dan grada Sarajeva 6. aprila, a na kojem će mu biti uručeno priznanje Počasni građanin Sarajeva.

"Velika je čast definitivno, ali ipak moram reći da ova nagrada treba biti dodijeljena ljudima koji žive ovdje. Oni su nagradu Počasni građanin zaslužili samim tim što su proživjeli sve strahote rata u Sarajevu, a ipak su uspjeli sačuvati humanost i dostojanstvo. Ipak, priznajem da se osjećam veoma počastvovano, jer mi se građani Sarajeva na ovakav način žele zahvaliti za ono što sam uradio", rekao je Dickinson u razgovoru za Klix.ba.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Četiri dana koja je u decembru 1994. godine proveo u opkoljenom Sarajevu zauvijek su povezale Brucea Dickinsona i njegove kolege, basistu Chrisa Dalea, bubnjara Alexa Elenu i gitaristu Alexa Dicksona, s glavnim gradom BiH. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip, a koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

O značaju ovog koncerta svjedoči i dokumentarni film "Scream for Me Sarajevo" za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrednijih o sarajevskoj opsadi. Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisuje Tarik Hodžić. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

"Zapravo mi je film 'Scream for me Sarajevo' dao neku percepciju o tome koliko je to značilo ljudima. Tek kada mi je Adnan Ćuhara pokazao snimke ljudi koji su bili na koncertu shvatio sam šta je to njima značilo i iskreno bio sam šokiran. Znate, ja nikad nisam bio u ratu, odnosno nikad nisam bio pod opsadom tako da je ovo iskustvo dosta utjecalo i na mene samog. Nisam to mogao odmah primijetiti, ali 20 godina poslije vidim koliko je to iskustvo ustvari na neki način oblikovalo moj život", rekao je.

Ono što je sigurno je da je Bruce Dickinson ovim hrabrim i odvažnim činom mladim ljudima u Sarajevu pauzirao rat na jedan dan.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Tek sada, nakon 20 godina, vidim koliko je taj koncert zapravo značio tim ljudima. To je stvarno divno, nestvaran je osjećaj kada znate da možete ostaviti tako dubok trag i utjecati na ljudske živote sa tako banalnom stvari kao što je sviranje muzike", rekao je.

Zbog snimanja filma "Scream for me Sarajevo" Dickinson je boravio u Sarajevu 2015. godine. Tada je obišao sve autentične lokacije na kojima je bio 1994. godina, a kaže nam da bi želio Sarajevo češće posjećivati.

"Sarajevo je zaista divno mjesto. Posljednji put kad sam bio ovdje bila je zima, bilo je stvarno hladno i pomislio sam da bih volio ovdje doći na ljeto. Na 20. godišnjicu nisam bio tu, jer sam nažalost u to vrijeme bolovao od raka. Ali mislim da ću opet doći u novembru kako bih promovisao svoju predstavu i nadam se da ću se tada zadržati malo duže. Kada sam se 1994. vozio Igmanom razmišljao sam kako je sav taj pejzaž predivan i kako bih se jednog dana kad sve te strahote prođu volio vratiti i tim šumama prošetati u miru. Za sada mi je to neostvarena želja, ali definitivno ću to uraditi kada dođem sljedeći put", rekao je Dickinson.

Nakon razgovora za Klix.ba Dickinson je s ekipom našeg portala prošetao ulicama Sarajeva, a zatim je s prijateljima prisustvovao svirci Chrisa Dalea, svog prijatelja i nekadašnjeg basiste, i njegovog benda Shot Through The Heart u sarajevskom klubu Underground.