Muzika
0

Boško Petrović u Coloseumu

Sarajevo-X
Ovog vikenda u Clubu Coloseum nastupit će jedan od najznačajnijih jazz muzičara sa područja bivše Jugoslavije - Boško Petrović.

Kao izvrstan vibrafonista proteklih je decenija predvodio čuvene sastave Zagreb Jazz Quartet i B. P. Convention, a sarađivao je i nastupao sa najznačajnijim svjetskim jazz muzičarima.

Boško Petrović je rođen u Bjelovaru 1935. godine. Violinu počinje svirati sa sedam godina, da bi kasnije prešao na harmoniku, bubnjeve, te konačno vibrafon. Kao violinista, svoj prvi combo sastav osnovao je sa petnaest godina. Petrović 1959. osniva Zagreb Jazz Quartet čiji se repertoar sastojao od originalne autorske muzike inspirirane tradicionalnom muzikom ovih prostora. Originalni stil ovog sastava je u inostranstvu prepoznat pod nazivom “balkanski jazz”.

Početkom sedamdesetih osniva B. P. Convention, a zajedno sa jazz muzičarima iz istočne Evrope formirao je grupu Novocovertibile All Stars. Jedno je vrijeme Petrović svirao u duetu sa pijanistom Nevenom Frangešom, a prije šest godina formirao je svoj trio u kojem svira sa slovenskim gitaristom Primožem Grašičem i bas gitaristom Mariom Mavrinom.

Na koncertu u Coloseumu, Boško Petrović Trio predstavit će se u subotu 9. aprila. Većina kompozicija koje će trio izvesti autorsko su djelo Boška Petrovića, koji je kao vrhunski muzičar sposoban na vanredan način povezati elemente tradicionalne muzike i modernog jazza.