Iznajmljivali prostor
163

BKC se oglasio o primjedbama na koncert Yasmin Levy: Ugovor je napravljen prije rata u Gazi

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Uprava JU Bosanskog kulturnog centra oglasila se povodom kritika bh. javnosti za koncert izraelske pjevačice Yasmin Levy poručivši da je koncert organizovalo treće pravno lice te da je ugovor potpisan prije napada na Izrael i rata u Gazi.
Izraelska pjevačica Yasmin Levy 10. novembra održala je koncert u sarajevskom BKC-u, a zbog kojeg je uslijedila lavina kritika organizatorima u pogledu rata Izraela i Hamasa.

Saopštenje Bosanskog kulturnog centra prenosimo u cijelosti:

"Uprava JU Bosanskog kulturnog centra zahvaljuje na svim dobronamjernim primjedbama vezanim za koncert Yasmin Levy u našem prostoru. I sami smo užasnuti prizorima iz Gaze gdje trenutno stradaju hiljade nevinih civila.

Koncert Yasmin Levy je organiziralo treće pravno lice i, kao što je često praksa, naša javna ustanova je, u ovom slučaju, svoje kapacitete iznajmljivala za ovaj događaj.

Ugovor za ovaj koncert je napravljen prije napada na Izrael i rat u Gazi, tačnije 22.09.2023. godine.

Također, karte za događaj su bile u prodaji prije toga i bile su rasprodane. Mi u JU Bosanskom kulturnom centru nismo imali ovlaštenja da otkažemo ovaj koncert, uprkos tome što smo primili primjedbe dijela javnosti u vezi s dešavanjima.

Nismo imali pravo zbog ugovora s agencijom, kao ni zbog publike koja je kupovinom ulaznice pokazala da želi gledati i slušati ovaj koncert.

Napominjemo da je agencija koja je organizirala koncert omogućila onima koji su kupili karte da iste mogu prije koncerta vratiti i refundirati troškove iste. Takvih je bilo neznatan broj. Događaj je uredno prijavljen nadležnim organima i poduzete su sve mjere za bezbjedno održavanje koncerta.

Uprava JU Bosanskog kulturnog centra KS također ističe da je principijelno protiv zabrana u umjetnosti i kulturi.

Sigurni smo da zabrane ne bi bile dobre poruke za svijet iz Sarajeva, kao otvorenog grada kulture i umjetnosti.

Također, izražavamo svoje duboko neslaganje s dijelom kritika u vezi ovog koncerta u kojima je bilo govora mržnje i stigmatiziranja svakog pojedinca koji je pripadnik određene nacije ili religije.

Svjesni smo i činjenice da JU Bosanski kulturni centar KS djeluje u prostoru koji je sagradila Jevrejska zajednica u BiH kao njihov poklon gradu Sarajevu za potrebe kulture i obrazovanja. JU Bosanski kulturni centar KS je otvoreni, demokratski i multinacionalni kulturni centar.

To će biti dalje.

Izvinjavamo se svim onima koji su imali dobronamjernu potrebu da i na ovaj način reagiraju na stravične zločine u Gazi, ali se nadamo, imajući u vidu sve navedene činjenice u vezi ovoga kulturnog događaja, da razumijete našu odgovornost kao kulturne ustanove Sarajeva i BiH".