Muzika
188

Bez zakona o RTV taksi vjerovatno nema ni Eurosonga

Klix.ba
Javni RTV servisi BiH se nalaze u lošoj poziciji jer nema zakonskog osnova za prikupljanje RTV pretplate što utječe i na učešće naše zemlje na Eurosongu 2017. godine.

"Mi čekamo novu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi se raspravljalo o finansiranju javnih RTV servisa. Ukoliko oni, a time i BHRT, nemaju stabilan izvor finansiranja onda ne možemo biti optimistični u pogledu funkcioniranja servisa, a kamoli učešće u velikim projektima", objasnila je za Klix.ba Lejla Babović, koordinatorica projekta učešća BiH na Eurosongu.

Podsjećamo, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, a do sada niti jedan način plaćanja takse nije stekao potrebnu podršku.

Ona je dodala kako je Eurosong vrlo skupa igračka kao i svako drugo takmičenje, bilo sportsko, bilo muzičko. Također, trenutno ne postoji ni marketinška zainteresovanost za Eurosong.

"Nije to samo pitanje Eurosonga, to je problem i sa svim drugim bh. timovima i reprezentacijama koji predstavljaju našu zemlju na evropskim ili svjetskim takmičenjima koji imaju vrlo malo podršku države i marketinškog tržišta. Zbog toga se ne možemo žaliti na bilo kakve rezultate koje neko postigne", zaključila je Babović.

Eurosong će se sljedeće godine održati u Kijevu. Bit će to 62. izdanje takmičenja za najbolju pjesmu Starog kontinenta. Ove godine BiH je za muzičkom ekipom koju su činili Deen, Dalal i Jala osvojila 11. mjesto u polufinalnoj večeri.