Glasine su tačne
0

Bad Religion dolazi na Exit

Sarajevo-x.com
Krajem prošle sedmice na zvaničnom sajtu benda Bad Religion pojavila se vijest da je jedna od destinacija njihove evropske turneje i Exit festival u Novom Sadu, a da je ovo ujedno i prvi put da sviraju u Srbiji. Ovo je izazvalo oduševljenje obožavalaca benda koji su nestrpljivo na Facebook stranici Exit festivala tražili potvrdu ove informacije. Nakon toga je i zvanično potvrđeno: Bad Religion dolazi na Exit.

Kalifornijski punk rock bend osnovan još 1979. godine, nakon trideset godina i 15 studijskih albuma, među kojima su i "How Could Hell Be Any Worse?", "Suffer", "Recipe for Hate", "Stranger Than Fiction" i "Process of Belief", kao i posljednji album izdat u septembru prošle godine, "The Dissent of Man", prvi put i konačno dolazi u našu regiju.

Proslavljajući tri decenije provokativnog zvuka i dominantnog prisustva na sceni, Bad Religion, po sopstvenom priznanju, pomijeraju granice žanra danas na isti način na koji su to radili kada su se tek formirali kao punk bend. Originalni članovi benda i tekstopisci, Greg Grafin i Bret Gurevic, tvrde da su pesme sa novog albuma neke od omiljenih koje su napisali u čitavoj karijeri, a da je "Dissent of Man" ne samo presjek ličnih iskustava članova benda u posljednjih nekoliko godina, već i presjek njihovog cjelokupnog muzičkog sazrijevanja.

"Čini mi se da smo se u nekoliko posljednjih albuma insistirali na klasičnom Bad Religion zvuku, ne udaljavajući se predaleko od onoga na šta smo navikli", tvrdi Gurevic. "Dok smo na posljednjoj ploči uradili nešto što nismo godinama: istraživali smo razne stvari koje su uticale na nas."

Bunt punk veterana protiv stega konzervativnog društva, oličen u simbolu precrtanog krsta, intelektualni tekstovi i suprotstavljanje političkim i religioznim institucijama, kao i pozivanje na socijalnu odgovornost, postali su neizostavni pečat ovog benda. Čini se da je baš to poetika koja je na ovim prostorima uvijek uznemiravajuće prepoznata, i to ne samo među pripadnicima punk rock scene.