Čovjek koji spaja nespojivo
1

August Oktobar: Šemsa je bitka, a Kemal bitak narodnjaka

Razgovarao: A. Panjeta
S Augustovog FB profila
S Augustovog FB profila
August Oktobar (identitet poznat autoru) na svom Youtube kanalu već neko vrijeme objavljuje nevjerojatne audio-video uratke u kojima spaja rock i hard core s Kemalom Malovčićem, Šemsom Suljaković, Jašarom Ahmedovskim i drugim narodnjacima praveći jedinstvene hitove koji na koncu skoro da nemaju dodirnih tački sa pjesmama od kojih su nastali što je naišlo na izuzetan prijem internet publike a njegovi "mashupi" imaju hiljade pregleda. August Oktobar za Klix.ba u svom stilu prvi put govori o tome kako njegovi hitovi nastaju, važnosti Kemala i Šemse za folk, "eksponencijalnom prezasićenju" Dine Merlina, politici... Donosimo vam i neke od njegovih najzanimljivijih radova.

Kako je došlo do toga da počneš raditi spoj rocka s narodnom muzikom?

Spojio sam rock i narodnu muziku i tako je došlo do toga da počnem raditi spoj rocka s narodnom muzikom.

Za ovakve radove moraš odlično poznavati i narodnjake i rock. Slušaš li narodnjake i privatno, ili samo za potrebe izrade radova?

Rock slušam za potrebe izrade radova, a narodnjake privatno. Dođem s posla, zaključam se i slušam narodnjake.

Čini se da najviše cijeniš Kemala Malovčića i Šemsu Suljaković, otkud fascinacija njima?

Šemsa je bitka a Kemal bitak narodnjaka. Obožavam ih. Kao mali, upao sam u prazno bure. Imao sam uza se Walkman i kasetu na kojoj je pisalo 'Koktel- Južni vetar'. Mislim da ih zbog toga volim.

U jednom od novijih videa posvećenih Felixovom skoku su Pink Floyd i Jašar Ahmedovski, čime te privukla poetika Jašarovih djela?

Simbolikom pada u niži tetrakord oktave, koloritom glasa koji plijeni i oduzima dah.

Slazes li se s Dinom Merlinom da živimo u vrijeme eksponencijalnog prezasićenja?

Zatvaranje krčmi u kojima seljaci loču poslije rada dovelo je do prezasićenja vlastele labudovima i masnom pačetinom. Kmetstvo treba slobodna vremena, treba im dopustiti bluda i kocke, da zapostave zemlju i stvore manjak hrane.

Zanimljivo je i da ne koristiš opštepoznate narodnjačke hitove, već su to češće folk underground stvari koje i mnogi folkeri baš ne poznaju?

Trudim se izvući iz zaborava starije pjesme, da ih prikažem mlađem naraštaju, da se mladi mogu opijati i zabavljati uz ono što vrijedi.

Mnogi su pokušavali raditi slične spojeve, ali činjenica je da je u tvom slučaju riječ o skoro pa potpuno novim numerama koje nemaju mnogo sličnosti s pjesmama od kojih su nastale i koje prate i video-radovi. U kojem momentu prepoznaješ da bi se neke pjesme mogle savršeno uklopiti jedna u drugu?

Mnogi nemaju pojma ni o čemu. Oko pola jedanaest, najčešće, prepoznam taj momenat. Nekad sat ranije ili kasnije, ovisi o godišnjem dobu.

Konkretno, možda jedan od čudnijih spojeva jesu i ilahija "Teško vama kjafiri“ i "Paranoid“ Black Sabatha što je "izrodilo" uspješnicu "Kjafiroid“ koja ima jako mnogo pregleda, možeš li nam reći nešto više o tom hitu?

Jako sam religiozan i slušam ilahije. Volim i Black Sabbath i želio sam jednoj ilahiji dati rock snagu koje fali. Pjesma je ispala odlično! Zadovoljan sam!

Koji je miks tebi najdraži?

Rum-kola definitivno.

Možeš li nam otkriti neki koji trenutno spremaš ili o kojem razmišljaš?

Šemsa Suljaković i Vivaldi, ako Bog da.

Koliko imaš završenih a neobjavljenih miksova i kad ih planiraš "pustiti“ na Youtube?

Ideje su bezgranične. Ako poživim dovoljno dugo, vjerovatno stotine ili milione.

Da li si imao pozive za nastupe, puštaju li se tvoje pjesme na nekim radio stanicama?

Nastupi, možda, jednom. Ja to zamišljam ovako: ponesem laptop, pokrenem Winamp i pritisnem Play. Sjedim, pijem kafu. Kad sve završi, odem. Ne znam pušta li ko. Nadam se.

Planiraš li izdati nosač zvuka ili album samoljepljivih sličica?

Još je rano za album samoljepljivih sličica, a za nosač zvuka kasno. Možda izdam vinyl u mp3 formatu.

Pratis li politiku i kako vidis rasplet političke krize u BiH?

Pratim samo Politikin zabavnik. Rasplet političke krize vidim u davanju većih ovlasti plemstvu i pojačanim porezima.

Ostale radove (na vlastitu odgovornost op.a.) možete pogledati i poslušati na Youtube profilu Augusta Oktobra.