Večeras u Sarajevu
131

AMUS promovisao spot "Zamislite svijet bez muzike": Koristite muziku legalno

S.H.P.
Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca večeras je promovisala TV spot naziva "Zamislite svijet bez muzike". Na ovoj promociji predstavljeni su i rezultati rada ove Asocijacije u protekloj godini.

Iz AMUS-a u kazali kako je iza njih jedan težak period, ali i da su uspjeli stati na noge. Podsjetili su da je Institut za intelektulano vlasništvo AMUS-u ove godine privremeno oduzeo licencu, no trajno oduzimanje licence nije se desilo jer je ova Asocijacija ispunila sve zahtjeve Instituta 23. oktobra 2019. godine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Iza nas je jedan težak period, ali autori su odlučili šta žele na skupštini koja je uspješno okončana 23. oktobra i mislim da tada počinje jedna nova faza AMUS-a. Mi imamo dosta toga da uradimo. Prvo da saniramo posljedice proteklog perioda, a potom da unaprijedimo prvenstveno naš odnos s institutom i Ministarstvom pravde jer to su dvije državne institucije koje nadziru naš rad i naravno unaprijediti saradnju s korisnicima", kazala je generalna direktorica AMUS-a Lejla Trnčić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Autorska prava osim što su u samim temeljima kulture i kulturne raznolikosti, kazala je Trnčić, također su jedan od pokretača ekonomije. Dodala je da ona generiraju zapošljavanje i zaradu, a uz to omogućavaju kreativcima da žive od svog talenta. No kada je naplata autorskih prava Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu kada je region u pitanju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Pogotovo imajući u vidu prihode koje ostvaraju kolektivne organizacije kao što je AMUS od javnih servisa. Mi smo dobili prvostepenu presudu protiv sva tri javna servisa. Ponudili smo zaključenje novog ugovora uz naplatu onoga što je sud presudio u korist AMUS-a. Što se tiče privatnih medija 95 posto medija ima ugovor s AMUS-om na šta smo mi posebno ponosni", rekla je Trnčić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dodala je i da se svijest o naplati autorskih prava promijenila kod korisnika.

"Naime, 2013. godine podrazumijevalo se da je muzika nešto što treba da postoji i nešto za šta se ne treba plaćati naknada. Danas je svijest svih korisnika na puno većem nivou", rekla je Trnčić.