"Jedne noći u decembru"
155

Amina Abdičević o izložbi o Kemalu Montenu: Obilježio je epohu, a Sarajevo ovjenčao slavom

Piše: E. Lj.
Kemal Monteno (Foto: N. G./Klix.ba)
Kemal Monteno (Foto: N. G./Klix.ba)
U Štrosmajerovoj ulici, jednoj od najprometnijih sarajevskih ulica, u srijedu, 26. decembra, bit će održana manifestacija "Jedne noći u decembru" koja će građanima Sarajeva, ali i brojnim turistima, približiti život i muzičku karijeru Kemala Montena.

U septembru ove godine navršilo se 70 godina od rođenja Kemala Montena, velikana bh. muzičke scene i jednog od najvećih sarajevskih kantautora. Napustio nas je prije tri godine, a na vječni počinak ispratilo ga je nešto više od 2.000 sugrađana. Tri godine poslije, legendi bh. muzičke scene počast odaju tek pojedinci. Kako bi ispravila tu nepravdu i skrenula pažnju bosanskohercegovačke, ali i regionalne javnosti na značaj Kemala Montena, stručnjakinja iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Amina Abdičević odlučila je napraviti prigodnu izložbu.

"Kemal Monteno je jednostavno obilježio epohu, prijateljstvo, Sarajevo ovjenčao slavom... Upravo zbog ovih činjenica odlučili smo da u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari Grad svečano otvorenje izložbe upriličimo u Štrosmajerovoj, jednoj od najljepših sarajevskih ulica i na taj način približimo život i muzičku karijeru Kemala Montena svim građanima Sarajeva, ali i brojnim gostima koji su česti posjetioci našeg glavnog grada, osobito u ovo pretpraznično vrijeme", rekla je Abdičević za Klix.ba.

Amina Abdičević (Foto: Privatna arhiva)
Amina Abdičević (Foto: Privatna arhiva)

Priča nam kako je bogata zaostavština koju im je za potrebe izložbe ustupila porodica Monteno bila veoma inspirativna za istraživački rad. Kroz privatne fotografije nastale u trenucima porodične sreće, druženja s prijateljima, fotografije s nastupa i gostovanja Kemala Montena na brojnim festivalima i muzičkim manifestacijama, LP produkciju, novinske članke i kritiku, brojne nagrade i priznanja nastojala je javnosti približiti bogatu muzičku karijeru ovog velikog umjetnika koja je trajala više od 40 godina.

"Ovaj projekt i izložbena postavka od velikog su značaja, kako za sudionike ovog vremena tako i za buduće generacije koje bi se trebale upoznati o našoj bogatoj muzičkoj baštini po kojoj je grad Sarajevo od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća stekao ugled muzičke prijestolnice tadašnjeg vremena", rekla je Abdičević.

Centralnim dijelom Štrosmajerove ulice bit će postavljeno 12 samostojećih elemenata na kojima će kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. U sklopu njih bit će i postamenti s LED rasvjetom i iz njih će biti emitovan audiozapis na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena. Bit će postavljena i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvorenja izložbe, a imat će i interaktivni karakter s posjetiocima kao mjesto s kojeg bi publika mogla ponijeti uspomenu u obliku fotodokumentacije. Manifestaciju će pratiti i prigodne brošure te 10 različitih vrsta razglednica s likom Kemala Montena.

Osim Amine Abdičević u realizaciji izložbene postavke učestvuju grafički dizajner Branko Dursum i producenti Selma Velić i Sanin Hadžibajrić iz Sektora za lokalni razvoj Općne Stari Grad Sarajevo.

Realizaciju projekta omogućili su Općina Stari Grad Sarajevo na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, Općina Centar, Turistička zajednica KS i Ministarstvo kulture i sporta KS. "Jedne noći u decembru", manifestacija povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Kemala Montena, uvod je za implementaciju projekta otvaranja muzeja sarajevske pop-rock muzičke scene, koji će svakako doprinijeti razvoju i unapređenju kulturnog turizma u Sarajevu.