Bh. pjevač u osvajanju Srbije
0

Al'Dino: 'U Grandu me tretiraju kao umjetnika'

Sarajevo-x.com
Nakon što je sa zadnjim albumom "Stariji" postigao zavidan uspjeh, bosanskohercegovački pop i etno pjevač Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, posvetio se 'živim' svirkama u gradovima BiH i Srbije. Nastupi u susjednoj državi uslijedili su nakon što je Al'Dino sklopio ugovor sa izdavačkoj kućom Grand, što je za mnoge bio neočekivan potez.

Ipak, Al'Dino ističe da je u ovoj izdavačkoj kući, poznatoj po produkciji folk muzike, dobio dobru ponudu i profesionalan odnos, što bilo dovoljno za početak saradnje.

"Brena i Saša vole moju muziku, te su me doveli da im budem jedna vrsta eksponata. Moram da su me u Grandu prvi put tretirali kao umjetnika, ponijeli su se kao profesionalci, a nešto slično nikada nisam doživio u BiH“, ističe Al'Dino.

Navodi da je upravo iz tih razloga prije tri godine prekinuo saradnju sa svojom bivšom izdavačkom kućom Hayat Production. On smatra da se trenutno zvjezdani status potvrđuje upravo u Beogradu.

"Postoji zakonitost da nisi zvijezda na Balkanu, ako nisi zvijezda u Beogradu. U Beograd ide i Severina, ide i Hari Mata Hari, dok sarajevska scena živi na uspomenama“, smatra on.

Njegov zadnji album, kako ističe, je u odnosu na prethodne, dosta ozbiljniji i 'filozofskiji', ali da je duetska pjesma „Nikad mi se ne spava“ sa grupom Mostar Sevdah Reunion postala veliki hit jer 'miriše na narodnjak'.

Osvrćući se na vrijeme kada je u Freiburgu pohađao školu jazza, ističe da mu je drago što je 'na vrijeme ostavio jazz u neki drugi skriveni folder u mozgu“, uvjeren da je bavljenje tom vrstom muzike na ovim prostorima posao unaprijed osuđen na propast.