Muzika
60

38 godina Divljih jagoda: Jedni od začetnika heavy metal stila u ex Yu

Klix.ba
Kultni muzički sastav "Divlje jagode" promoviše svoj najaktuelniji album "Biodinamička ljubav" u Skoplju i Podgorici, čime slave 35 godina od izlaska prvog albuma u tadašnjoj Jugoslaviji.

Sead Lipovača (rođen u Bihaću 31. augusta 1955. godine), nakon završene srednje škole u Bihaću, dolazi studirati vanjsku trgovinu u Zagreb. Njegovi muzički idoli bili su hard rock sastavi poput The Whoa, Deep Purplea, Led Zeppelina, Black Sabbatha i drugih. I sam je želio imati svoj sastav, a prvi muzički počeci vežu ga uz sastav "Novi akordi" (iz kojeg će kasnije nastati "Drugi način").

Godine 1976. godine zajedno s Antom Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem kojeg je poznavao još iz "Novih Akorda" osniva skupinu "Zenit" (današnje Divlje jagode), a u tadašnje vrijeme sviraju po raznim rock festivalima. Bio je to prvi bosansko-hercegovački heavy metal i hard rock sastav, iznimno popularni na teritoriji bivše Jugoslavije i smatraju se začetnicima heavy metal stila na tom prostoru. Početkom 1977. godine donose odluku o promjeni imena i tada nastaju "Divlje jagode".

Iste godine u jesen snimaju svoj prvi singl, za vodeću diskografsku kuću u tadašnjoj Jugoslaviji, 'Jugoton', na kojemu se nalaze dvije pjesme, a jedna od njih je kultna, i dan danas radno slušana balada "Jedina moja".

Tokom godina njihovog muzičkog rada, objavili su nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma, a kroz bend su prošla brojna muzička imena: Alen Islamović, Mladen Vojičić "Tifa", Zlatan Stipišić "Gibonni" i brojni drugi.

Promocija albuma "Biodinamička ljubav" u Skoplju i Podgorici

Nakon što su u petak predstavili novi spot za pjesmu "Srce ne laže", Divlje jagode će 30. oktobra u Skoplju održati makedonsku promociju albuma "Biodinamička ljubav", uz prigodnu feštu povodom 35 godina od izlaska prvog albuma benda - "Divlje jagode".

Za sve prisutne Zele i Livio sviraju unplugged verzije najvećih hitova benda, a kao gosti pojavit će se pjevač Vlatko Ilijevski i najperspektivniji mladi makedonski gitarist Damjan Pejčinoski.

Priča potom seli u Crnu Goru, tačnije u Cetinje, gdje će bend u nedjelju, 2. novembra održati open air koncert, a već će sutradan u Podgorici HL uslijediti crnogorska promocija albuma "Biodinamička ljubav" uz crnogorskog gitaristu Kristijana Đuranovića.

Sve novosti o bendu možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.