Muzika
391

Navršilo se 13 godina od smrti legende: Trag koji je ostavio Davorin Popović je neizbrisiv

Klix.ba
Prošlo je 13 godina otkako je otišao veliki čovjek i pjevač Davorin Popović, frontmen legendarne sarajevske grupe Indexi.

Dačo ili Pimpek, kako su ga zvali od milja, preminuo je 18. juna 2001. godine u Sarajevu o raka gušterače. Mnogi su bili šokirani i beskrajno tužni zbog odlaska ovog velikana koji je sahranjen u Aleji velikana na groblju Bare.

Njegov duh kroz njegove pjesme i danas živi, te za njega znaju i mlade generacije.

Rođen je 23. septembra 1346. godine u Sarajevu. U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Muzičku karijeru započeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak.

Davorin Popović ostavio je duboki trag kroz pjesme "Žute dunje", "Da sam ja netko", "Selma", "Sanjam", "Plima", " Sve ove godine", "Ja ću promijeniti sve", "Bacila je sve niz rijeku"...

Kao solista objavio je tri albuma "Svaka je ljubav ista" (1975), "S tobom dijelim sve" (1984), i "S tobom dijelim sve 2" (1995). Predstavljao je BiH na Eurosongu 1995. godine s pjesmom "21. vijek" kada zauzima 19. mjesto.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, zajedno s ostalim članovima Indexa. U njegovu čast osnovana je muzička nagrada Davorin.