Poruka imigrantima
9

Mural Kipa slobode u lisicama privukao pažnju u Las Vegasu

L. K.
Mural koji prikazuje Kip slobode priveden i naslonjen na policijski automobil privukao je pažnju javnosti u Las Vegasu, nakon što je jedan od administrativaca američkog predsjednika Donalda Trumpa izjavio kako se poruka na kipu treba izmijeniti da ne bi privlačila migrante koji će biti teret SAD-a.

Ken Cuccinelli je predložio novu poruku koja bi zamijenila onu koja sada stoji na Kipu slobode, a koja šalje dobrodošlicu svima koji dolaze u SAD, prenosi Guardian.

"Dajte mi svoje umorne, siromašne, zbijene mase, koje čeznu da dišu slobodno", piše na ovom velikom spomeniku, a rečenicu je u 19. stoljeću napisala pjesnikinja iz New Yorka.

Cuccinelli je kazao kako ova poruka govori o evropskim imigrantima te da je Americi potrebna poruka koja govori kako će primiti samo one migrante koji mogu "stajati na svojim nogama". Stoga je zatražio da se poruka izmijeni u "Dajte mi svoje umorne i siromašne koji mogu stajati na svojim nogama i koji neće postati teret države".

Umjetnik koji koristi pseudonim "Recycled Propaganda", britanski imigrant Izaac Zevalking nacrtao je ovaj mural prije nešto manje od mjesec dana, prije nego je Cuccinelli izjavio kako bi se poruka na Kipu trebala izmijeniti.

"Ono što sam želio reći ovim muralom jeste da je historija SAD-a vezana za imigrante, oni su je izgradili. Volio bih kad bi ljudi ovaj mural shvatili tako da mogu napraviti analogiju od svega ovoga i malo je više primijeniti u društvu i savremenim pitanjima", kazao je Zevalking za KTNV.

Savjetnik Bijele kuće Stephen Miller prokomentarisao je kako se ne bi mnogo petljao u historijske činjenice, ali kako je važno znati da poruka koja stoji na spomeniku nije tu od postavljanja spomenika, već je dodata kasnije.