Izveden eksperiment
9

VIDEO / Mogu li psi naučiti da voze automobil

Klix.ba
U svijetu u kojem su saobraćajni zastoji i nezgode svakodnevna pojava, pas za volanom je posljednja stvar koju želite vidjeti u retrovizoru.

Ipak, to nije spriječilo grupu eksperata u pokušaju da pse nauče da voze automobile. Na njihovo iznenađenje, tri psa su za samo osam sedmica savladala osnove vožnje u drvenim autićima specijalno napravljenim za njih.

Nakon toga su dobili priliku da voze modifikovani Mini. Na papučice za gas i kočnicu su postavljene specijalne poluge kako bi ih psi mogli dohvatiti.

Grupa eksperata sa Novog Zelanda, koja se bori za zaštitu životinja, je uradila ovaj eksperiment kako bi pokazali javnosti koliko su psi zaista inteligentni. Društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (SPCA) će narednog ponedjeljka napraviti i demonstraciju koja će biti uživo prenošena na državnim televizijama.

Psi koji su izabrani za ovaj projekt su 10-mjesečni Porter, 18-mjesečni Monty i jednogodišnja Ginny. Svi oni su bili lutalice prije nego su ih sa ulice spasili članovi društva SPCA.