magazin
87

Medicinski fenomen Mr A progutao 40 hiljada ecstasyja u životu

Piše: A. U.
Ljekari su otkrili detalje o muškarcu koji je konzumirao najveću količinu ecstasyja u životu. Muškarac poznat kao Mr A je tokom svog života progutao čak 40 hiljada tableta.

Na vrhuncu upotrebe uzimao je 25 tableta dnevno. Čak i sedam godina nakon što je prestao konzumirati ecstasy ovaj 37-godišnjak i dalje ima problema sa kratkoročnim pamćenjem, piše Psihosomatski žurnal.

Ljekari londonske bolnice St. George navode da je slučaj ekstreman, da pokazuje dugoročne efekte ecstasyja te da se radi o najvećoj zabilježenoj konzumaciji ecstasyja tokom života (raniji rekord bio je oko dvije hiljade tableta).

Mr A je ecstasy koristio u periodu od svoje 21. pa do 30. godine. Dvije godine je uzimao pet tableta svakog vikenda, da bi to dostiglo prosjek od tri i po tablete dnevno u naredne tri godine, pa sve do 25 tableta dnevno. Nakon što je tri puta kolabirao na zabavama, Mr A je prestao uzimati ecstasy.

Ljekarski tim navodi da je historija zloupotrebe tableta kod Mr A potvrđena medicinskim bilješkama.

"Nekoliko mjeseci se osjećao kao da je još uvijek pod utjecajem Ecstasyja, a pretrpio je i nekoliko epizoda sa 'vizijom tunela'. Imao je nekoliko paničnih napada, povratnu anksioznost, depresiju, ukočenost mišića, a prošao je i halucinacije i paranoidne ideje", izjavio je dr. Christos Kouimtsidis, vođa ljekarskog tima.

Kada se Mr A obratio ljekarima u Centru za ovisnost, još uvijek je koristio kanabis, a priznao je da je ranije koristio i otapala, benzodiazepine, amfetamine, LSD, kokain i heroin. U njegovoj porodici nisu zabilježene mentalne bolesti niti psihijatrijska historija.

Nakon pretraga, utvrđeno je da Mr A ima problema sa poremećajem pamćenja, što je utjecalo na njegovo ponašanje, budući da određene aktivnosti ponavlja po nekoliko puta. On ima problema i sa koncentracijom, a zaboravlja na vrijeme ili šta je ubacio u korpu u supermarketu. Čak nije bio svjestan toga da pati od ovih problema.

Reduciranjem upotrebe kanabisa njegove halucinacije i paranoja su nestali, panični napadi su smanjeni, ali su drugi simptomi ostali. Prije nego je počeo konzumirati narkotike, Mr A nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

"Ukoliko se ovo dešava okorjelim korisnicima, moglo bi biti indikacija da dugotrajna upotreba ecstasyja na dnevnoj bazi može uzrokovati nepovratne probleme sa pamćenjem i druge kognitivne poremećaje", izjavio je Kouimtsidis za Guardian.

Mr A je samovoljno napustio liječenje i ponovo počeo upotrebljavati kanabis.