Večeras kod Vijećnice
81

"Ljudski tornjevi" Minyons de Terrassa održali izvanredan performans u Sarajevu

L. R.
Katalonski "ljudski tornjevi" Minyons de Terrassa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Katalonski "ljudski tornjevi" Minyons de Terrassa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Katalonski "ljudski tornjevi" Minyons de Terrassa danas su održali izvanredan performans na Trgu Barcelone, koji se nalazi u sarajevskom naselju Mojmilo.

Oko 240 takozvanih castellera grupe Minyons de Terrassa stiglo je u Sarajevo, gdje su pred posjetiocima izveli samo neke od svojih performansa.

Publika je imala priliku uživati u nevjerovatnim prizorima katalonskih castellera, čiji je značaj prepoznao i UNESCO te ih proglasio nematerijalnom svjetskom baštinom.

Osim toga, grupa "ljudskih tornjeva" svoj performans ponovit će i večeras na Trgu prve brigade policije (kod VIjećnice) s početkom u 20 sati.

Poslanstvo Vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu objasnilo je da će njihovi castelleri održati nastupe u Dubrovniku i Sarajevu kako bi odali počast gradovima simbolima hrabrosti i otpora. Performansom u Sarajevu obilježit će godišnjicu genocida u Srebrenici gdje je ubijeno 8.732 osoba.

Delegat Vlade Katalonije u jugoistočnu Evropi Eric Hauck ranije je za medije istaknuo važnost kulturalne razmjene između Katalonije i Balkana. Naveo je da je ovo netipična saradnja te da žele predstavi svoju kulturu. Upravo "ljudske tornjeve" smatra jednim od najreprezentativnijih simbola.

"Dubrovnik i Sarajevo su prijateljski gradovi Katalonije i zato smo ih odabrali. U BiH nastup posvećujemo žrtvama Srebrenice, a s Dubrovnikom nas vežu brojni zajednički projekti", objasnio je Hauck.