Bit će ispričana priča o 2012. godini
0

Žiri publike ocijenit će najbolja ostvarenja na Sarajevskoj zimi

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Na predstojećem, 28. po redu Festivalu Sarajevska zima, bit će ispričana priča o 2012. godini, kao ključnoj za sudbinu razumijevanja kulture i kulturnih institucija u BiH, te umjetnosti u Evropi i svijetu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Festivala Ibrahim Spahić.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Spahić je istaknuo da je najznačajnija promjena na predstojećem Festivalu to što će žiri publike, koji će činiti 27 članova, stalnih posjetilaca Sarajevske zime proteklih decenija, ocijeniti najbolja ostvarenja u svim oblastima, od teatra, filma, likovne, umjetnosti, muzike.

Festival, na kojem je najavljeno učešće više stotina umjetnika iz više od 40 zemalja, simbolično će se dva puta otvoriti i dva puta zatvoriti. Otvaranja će biti upriličena 1. februara sa Danicom Dakić, koja će raditi radionicu u partnerstvu sa BKC-om i Sarajevskom zimom, te 7. februara u Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu, kada će biti upriličen spektakl "Carevo novo ruho" posvećen zemlji bajki, "onome što nam se događa između stvarnosti i sna".

Spahić je najavio da će se svečano zatvaranje održati 21. marta, praćeno velikim poetskim maratonom, u čast prvog dana proljeća, koji je istovremeno i Svjetski dan poezije.

"Drugo zatvaranje Festivala bit će 21. decembra, kada ćemo proročanstvo Maja provjeriti na vlastitoj koži", kaže Spahić.

Selektor pozorišnog dijela Festivala Dragan Jovičić je naveo da je od 60 predstava odabrao njih 15 za prikazivanje na Festivalu, kao najbolje od onog što je ponuđeno.

"Bez Sarajevske zime bilo bi veoma teško u ovom gradu što se tiče kulture, kaže Jovičić, dodajući da niko ne zna da li će se proročanstva Maja ostvariti, ali da je sigurno da će Sarajevske zime biti i naredne godine".

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
On je, također, ukazao da živimo u zemlji paradoksa, apsurda, zemlji u kojoj se zatvaraju kulturne institucije, a kandidiramo se za Kulturnu prijestonicu Evrope, u zemlji nekulture, moralnog posrnuća.
  • Ako smo izgubili vjeruju u sebe, ako vam još nije jasno šta se to događa oko nas i u našoj zemlji, pozivam vas da dođete u hramove kulture. Iskoristite priliku i kroz sublimiranu stvarnost udahnute svježu, čistu i iskrenu misao, daleko od svega ružnog, kazao je Jovičić, pozivajući građane da posjete događaje koji će se organizirati u sklopu Festivala Sarajevska zima.