Art kino Kriterion
110

Zdravko Cvjetković u Sarajevu predstavio karikature Zmajeva

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Karikaturista Zdravko Cvjetković večeras je u Art kinu Kriterion otvorio izložbu "Svi naši Zmajevi" u sklopu koje je predstavio 50 svojih radova.

Cvjetković je na izložbi za koju je vladao veliki interes predstavio radove koji su nastajali u proteklih sedam godina. Bh. javnosti je inače poznat po karikaturama Zmajeva pred kvalifikacione utakmice, a na izložbi možete pogledati samo one radovi koji su do sada objavljeni.

"Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012. Nakon nekoliko skica i karikatura te odličnog odziva na društvenim mrežama nastavio sam, prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije, raditi karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Karikature su se brzo širile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno - ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica", rekao je Cvjetković.

Zdravko Cvjetković je rođen 1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.