Kultura
0

Završena vanjska obnova Muzeja "Sarajevo 1878.-1918."

FENA
U prisustvu brojnih zvanica iz bh. javnog, kulturnog i diplomatskog života te građana danas je ozvaničen završetak radova na obnavljanju vanjskog izgleda Muzeja "Sarajevo 1878.-1918.", izgrađenog na mjestu gdje je u junu 1914. godine izvršen atentat na austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

Uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad i USAID-a, Muzej je dobio novi vanjski izgled. Na pročelju se sada nalazi znak Muzeja, ukrašena ograda i fasada, osvijetljeni displej s velikim autentičnim fotografijama te TV ekran na kojem će se stalno prikazivati originalni snimak iz 1914. godine.

Obnovljeni Muzej zvanično je otvorila direktorica USAID-a u BiH Jane Nandy, istaknuvši čvrstu vjeru američke vlade u budućnost bh. turizma. Obnova Muzeja rezultat je Projekta razvijanja konkurentnosti klastera, a USAID se nada da će Muzej doprinijeti ugodnijem boravku turista u Sarajevu te omogućiti bolje upoznavanje o tom dijelu bh. historije.

Za direktoricu Muzeja Grada Sarajeva Mevlidu Serdarević malo je mjesta u svijetu poput Sarajeva s tako bogatom i šarolikom kulturno-historijskom baštinom. Muzej Sarajeva je jedan od važnih perli u nisci tih vrijednosti, jer obuhvata nekoliko iznimno vrijednih depadansa.

Muzej "Sarajevo 1878.-1918." prezentira izuzetno bogat i zanimljiv, iako relativno kratak period Sarajeva, podsjećajući na atentat koji je naš grad i BiH istisnuo u sam centar svjetskih zbivanja, ali je ujedno i promijenio historiju svijeta, istakla je ona.

Za nju će ovaj depadans predstavljati značajan prvenstveno obrazovni, ali i turistički punkt.

Nedavno predstavljena nova postavka u Muzeju predočava različite segmente iz života tokom perioda austrougarske uprave u Sarajevu i čin atentata na nadvojvodu Ferdinanda Habzburškog i njegovu suprugu koji je bio povod Prvom svjetskom ratu.

Pored brojnih zanimljivih fotografija tu su i mnogi predmeti, oružje i uniforme austrougarskih vojnika, ali i garderoba te pištolj koji su pripadali Gavrilu Principu. U Muzej su vraćene i Gavrilove stope, a u središtu postavke su i voštane figure Ferdinanda i Sofije u prirodnoj veličini.

Ranije poznat kao "Muzej Mlade Bosne i Gavrila Principa" ovaj depadans Muzeja Grada Sarajeva bio je devastiran u ratnom periodu.