Goražde
0

Završen festival srednjoškolskog teatra mladih BiH

FENA
Izvođenjem predstave “Molim vas pomozite mi” Mješovite srednje tekstilne škole Sarajevo, te uz proglašenje najuspješnijih predstava u različitim segmentima, danas je u Goraždu završen 7. festival srednjoškolskog teatra BiH.

U tri dana izvedeno je deset najboljih predstava koje su odabrane na predtakmičenjima u Gračanici, Mostaru, Sarajevu i Bugojnu.

Odlukom stručnog žirija nagrađene su i pohvaljene sve predstave koje su izveli mladi iz različitih krajeva BiH.

“Žiri je imao generalnu odluku i dogovor da se kod svih teatarskih ansambala istakne ono što je najveći kvalitet u toj predstavi, što smo i učinili. Žiri je bio jednoglasan u svojim ocjenama te je izraženo zadovoljstvo činjenicom da je kroz prikazane predstave evidentan visoki nivo kvaliteta teatarskog stvaralaštva mladih iz različitih krajeva BiH. S druge strane, iskoristili smo okrugle stolove za sugestije i primjedbe koje će oni, nadamo se uvažiti”, kazao je član stručnog žirija Željko Milošević, umjetnički upravnik Gradskog pozorišta Trebinje. U žiriju su bili i dramski pedagog Aron Vanderlej iz Holandije koji stažira u BiH i Amra Prutina, glumica Mostarskog teatra mladih.

Prema odluci žirija, za lakoću igre i dosljednost u scenskom iskazu nagrađena je predstava “A moglo je drugačije” Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju iz Sarajeva, za sveukupnost scenskog doživljaja nagradu je dobio teatar FEDRA Bugojno i predstava “Igre u pijesku”. Nagrađena je i predstava “Oči Ahmedove” pozorišne grupe Yildiz iz Goražda, čiji je glavni glumac Nedim Krajišnik dobio nagradu za iskazani glumački talenat i uvjerljivu igru.

Za scenski govor i scensku disciplinu nagrađena je predstava “Unuk” Gimnazije Obala iz Sarajeva, za umjetničko pedagoško vodstvo u predstavi “To je život - dosada” Mostarskog teatra mladih nagrada je pripala Seadu Đuliću a za angažirano istraživanje teme iz života mladih predstava “Molim vas, pomozite mi” Mješovite srednje tekstilne škole Sarajevo.

Sve nagrade ali i pohvale koje su dobile preostale predstave bit će svečano uručene slijedeće sedmice u Goraždu gdje će se ponovo okupiti svi učesnici ovogodišnjeg Festivala srednjoškolskog teatra.

Organizatori festivala bili su Centar za dramski odgoj BiH, Centar za kulturu Goražde i Pozorišna grupa “Yildiz” iz Goražda.