Kultura
0

Završen ''Džepni fest 2010'', festival džepne umjetnosti

Sarajevo-x.com
Svečanom dodjelom Grand Prix nagrada ''Džepni fest'' 13. avgusta zvanično je zatvoren Festival džepne umjetnosti ''Džepni fest 2010'' koji se održavao u dvorištu nekadašnje univerzitetske biblioteke u Mostaru.

U dvodnevnom trajanju festivala bila je postavljena izložba pristiglih fotografija, SMS-ova i crteža rađenih isključivo mobitelom te su prikazane projekcije kratkog filma.

Kratki film ''Rasti, rasti moj zeleni bore'' Maria Rakitića, osvojio je Grand Prix nagradu festivala u kategoriji kratkog filma. Drugo mjesto pripalo je Dominiku Baji i kratkom filmu ''Bicikl'' dok je treće mjesto otišlo u ruke Dariji Zelenika i uratku ''Ganga boy''. O pobjednicima u kategoriji kratkog filma odlučio je predstavnik stručnog žirija, Mostarski glumac i producent Slaven Knezović.

Predstavnik žirija u kategoriji fotografije bio je filmski redatelj, scenarist, publicist i fotograf Riječanin Petar Trinajstić koji je zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih fotografija odabrao četiri fotografije za nagradu. Pa su tako treće mjesto podjelili Lana Šator ''Tišina ulice'' i Franjo Bošnjak ''Radobolja'', dok je drugo mjesto pripalo Kristini Ćuzić ''Ruka''. Grand Prix fetsivala za najbolju fotografiju dobio je Matthew Watkins (Italija) i fotografija ''Hopstoch''.

U kategoriji SMS-a žiri je predstavljao poznati i priznati književnik i kolumnist Veselin Gatalo koji je odlučio da treće mjesto ide Marku Bokšiću ''Jutro'', drugo mjesto Miri Andriću ''Oglas'', a Grand Prix festivala dodijelio je Dominiku Baji i SMS-u ''Mostarska''.

O pobjednicima u novoj kategoriji ovogodišnjeg festivala Finger painting, odlučio je novinar, publicist, grafički dizajner i profesor iz Zagrebačke škole primjenjenih umjetnosti, Miroslav Ambruš Kiš. Putem video chata gdin. Kiš proglasio je pobjednike. Treće mjesto pripalo je Benjaminu Rabu (Njemačka) za rad ''Muppets'', drugo mjesto Jonathanu Grauelu (North Carolina) za rad ''Elevated observation'', a Grand Prix nagrada dobio je Cedrick Philipe (Francuska) za rad ''Carrots''. Aniti Tomić uručena je specijalna nagrada žirija u ovoj kategoriji za najbolji apstraktni izričaj.

Festival je ugostio mlade bendovo iz BiH, a nakon svečanog zatvaranja posjetitelje je zabavljala grupa Zoster.