Kultura
0

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH posjetila NUBBiH

FENA
Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH) posjetila je danas Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra civilnih poslova BiH.

Direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina, upoznao je gošću sa aktuelnom situacijom i složenim uvjetima u kojima NUBBiH radi, a to su neizmirene i nagomilane obaveze za grijanje, električnu energiju, dobavljače, neisplaćena lična primanja zaposlenicima, koji su uzrokovani nefinansiranjem ove institucije od nadležnih državnih organa u 2011. godini.

Ovčina je posebno istakao značaj ove institucije za razvoj bh. bibliotečko-informacijskog sistema i međunarodno predstavljanje BiH u ovoj oblasti, kao i njenu opredijeljenost za očuvanje kulturnog kapitala BiH.

Nakon obilaska Sarajlić-Maglić je u knjigu utisaka, između ostalog, zapisala: "Zahvaljujem na vašem iskrenom opredjeljenju da sačuvate bogatstvo našeg naslijeđa, uz sve poteškoće i nerazumijevanja sa kojima se susrećete. Svi primjerci koje ste sačuvali i održali svjedoče o bogatstvu naše historije i zaslužuju podršku i zaštitu svih nas koji smo se našli u poziciji da na bilo koji način pomognemo".

Obostrano je iskazana nada i optimizam da će u skoroj budućnosti biti pokrenut proces rješavanja problema na zadovoljstvo akademske i kulturne zajednice BiH, saopćio je NUBBiH.