Kultura
0

Vrhunski muzički užitak s "Pjesmom nad pjesmama": Tereza, Nina, Vanna i drugi u BKC-u

Klix.ba
U nedjelju 4. oktobra 2015. u 19:30 sati Bosanski kulturni centar u Sarajevu ugostit će poznata imena bosanskohercegovačke i hrvatske muzičke scene na humanitarnom koncertu i promociji CD-a "Pjesma nad pjesmama", uz orkestar kojim će dirigovati Ante Gelo.

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića, Franjevački medijski centar "Svjetlo riječi" Sarajevo, čiji je vlasnik i osnivač Franjevačka provincija Bosna Srebrena, skupa s Udrugom đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko organizira koncertnu promociju albuma "Pjesma nad pjesmama".

Vrlo uspješan CD album franjevačke duhovne muzike objavljen je u izdanju Croatia Recordsa, Cro sacro etiketa Hrvatskog katoličkog radija, Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazija Visoko i sunakladi FMC Svjetlo riječi i HKD Napredak Sarajevo. Album je 2014. godine dobio nagradu Porin za najbolji album duhovne muzike.

Na albumu se nalaze pjesme koje su komponovali članovi bogoslovskog sastava VIS Jukić s Franjevačke teologije u Sarajevu tokom više od 45 godina djelovanja ovog sastava. Poznati hrvatski muzičar Ante Gelo aranžirao je, obradio i snimio 12 pjesama.

"Objavljivanjem albuma izbora pjesama franjevačkog sastava VIS Jukić iz Sarajeva, naša je želja da što više ljudi čuje i upozna pjesme VIS-a Jukić, jer mislim da je to vrijedna kulturna i duhovna baština koju valja sačuvati i prenijeti novim generacijama. Osobno gledajući, najveće bogatstvo našao sam u tekstovima. Upravo zbog ozbiljnosti i težine tekstova bilo mi je jasno da ćemo trebati ozbiljne vokale i velike interprete, što mi je bio poseban izazov", istaknuo je producent albuma Ante Gelo.

Svojom su interpretacijom albumu dali konačni pečat poznata imena bosanskohercegovačke i hrvatske muzičke scene: Tereza Kesovija, Nina Badrić, Ivan Mikulić, Ivana Vrdoljak Vanna, Ivana Husar Mlinac, Doris Dragović, Željko Bebek, Marija Husar Rimac, Zorica Kondža i Kemal Monteno. Kako je u međuvremenu preminuo Kemal Monteno, jedan od interpreta na ovom albumu, ovaj koncert će također biti naš svojevrsni hommage ovom velikom čovjeku i muzičaru.

Osim što CD donosi vrhunski tekstualni i muzički užitak, cijeli projekt je osmišljen i realiziran s humanitarnim ciljem.

"Humanitarni i kulturno-društveni ciljevi objavljivanja albuma jesu didaktičko opremanje Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju 'Nada' u Kovačima pokraj Tomislavgrada, potpora za odgoj i izobrazbu siromašnih đaka i studenata na franjevačkim učilištima Bosne Srebrene te potpora Zakladi za sveučilište i stipendiranje 'Ivo Andrić – Vladimir Prelog' Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva. Svrha je projekta usmjerena prije svega na djecu s posebnim potrebama i na odgoj i obrazovanje siromašnih đaka i studenata", dodao je Vine Mihaljević, predsjednik Udruge đaka FKG Visoko.

Na sarajevskoj koncertnoj promociji albuma "Pjesma nad pjesmama" nastupit će Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Ivan Mikulić, Djordjija Palić, Alan Hržica i VIS Jukić. No, pored ovih poznatih imena široj publici, ovdje želimo istaknuti vrhunskog muzičara i našeg prijatelja Antu Gelu, koji se rado odazvao pozivu kako bi sa svojim bendom instrumentalno pratio slavne zvijezde, saopćeno je iz Svjetla riječi.

Ulaznice za ovaj humanitarni koncert iznose 15 KM, a uz svaku kupljenu ulaznicu dobijete na poklon CD "Pjesma nad pjesmama".

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni BKC-a i svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, kao i u FMC Svjetlo riječi Sarajevo.

Sve dodatne informacije i rezervacije možete dobiti pozivom na 033 726 200 ili preko portala www.svjetlorijeci.ba.