Kultura
0

"Vratiti dušu Europi – Poslanje i odgovornost crkava"

FENA
U Beču je ovih dana održan susret o kulturi u Europi, koji su zajedno organizirali katolici i pravoslavci na temu "Vratiti dušu Europi – poslanje i odgovornost crkava".

Simpozij je započeo 3. svibnja pod pokroviteljstvom pape Benedikta XVI. koji je sudionicima – stručnjacima, laicima i vjernicima cijelog kontinenta – uputio poruku kako bi zajednički „u Europi trećega tisućljeća poduzeli hrabru i obnovljenu evanđeosku djelatnost“.

Čestitka s najboljim željama – kako je prenijela agencija SIR stigla je i od moskovskoga patrijarha Alekseja II. Uvjeren sam da bi se naše Crkve, vjerne apostolskoj tradiciji što se tiče temelja kršćanske vizije, trebale zajednički zauzeti u obrani temeljnih vrednota kršćanstva; stoji u patrijarhovoj poruci.

Po mišljenju Alekseja II., pravoslavni i katolici “mogu dati nadu milijunima osoba koje iskreno traže Kraljevstvo Božje i koje se ne zadovoljavaju potrošačkim ciljevima koje nudi konsumističko društvo“. Primas Ruske Pravoslavne Crkve ističe „da je europska kultura izgrađena na kršćanskim vrednotama“ te da je to nedvojbeno. Zato vjernici uvijek trebaju podsjećati svoje suvremenike kako istinski izvor uzvišenih europskih želja, poput poštivanja ljudske slobode i snošljivosti prema slobodi mišljenja, proizlazi iz kršćanske poruke ljubavi prema Bogu i svakom ljudskom biću, stvorenom na sliku i priliku Božju“ stoji u poruci.

U tom smislu, „istrgnuti iz početnoga izvora svaku vrednotu i ideal, premda uzvišeni, znači oduzeti im njihovo značenje“ ili čak riskirati da te iste vrednote budu okrenute protiv Božjega plana o čovječanstvu. Europska povijest je puna takvih pogrješaka, a kršćani Istoka i Zapada trebaju pomoći narodima ovoga kontinenta da ne ponove grješke povijesti. Kad god su zaboravili Kristov nauk, „Europljani su učinili tragedije u povijesti“ zaključio je patrijarh.