Trilok Gurtu
0

Virtuozni multiinstrumentalista dolazi na Jazz Fest

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo 2009 u okviru glavnog festivalskog programa 5. novembra na sceni BKC-a predstavit će indijskog perkusionistu Triloka Gurtua.

Osim što je virtuozni multiinstrumentalista, Gurtu je i autentičan autor. Njegovo nekonvencionalno sviranje u kombinaciji sa duhovitim scenskim nastupom i impresivnim izvedbama, čini njegove nastupe iznimno uzbudljivim. Podjednako su fascinantne njegove gotovo frenetične solo partije, ali i njegovo sofisticirano zvučno slikanje minijaturnih bravura.

U tri decenije koliko je prisutan na sceni, objavio je niz solo albuma, te ostvario saradnju sa imenima poput Joe Zawinula, Johna McLaughlina, Jana Garbareka, Shankara, Pat Methenyja, ali i afričkih zvijezda Salifa Keite i Oumou Sangare. Svjetsku, gotovo pop slavu stekao je nastupajući uz Boba Dylana, Erica Claptona pa čak i REM. Često nastupa uz world music veličine iz Senegala Youssoua N'Doura ili Baaba Maala.

"Moja je zadaća pokazati svijetu bogatu muzičku tradiciju Indije. Indijska muzika može biti kombinirana sa različitim stilovima i tradicijama jer je gotovo 85% ove muzike čista improvizacija", kaže Trilok Gurtu.