Realizacija 2024. godine
9

Vijećnica: Održana promocija Sarajevo Olympic Weeka, događaja koji slavi olimpijske vrijednosti

Promotivni događaj za Sarajevo Olympic Week
Promotivni događaj za Sarajevo Olympic Week
Promotivni događaj Sarajevo Olympic Weeka - manifestacije koja slavi Zimske olimpijske igre, održan je u utorak, 11. aprila, u Vijećnici Grada Sarajeva s početkom u 20:30 sati. Događaju je prisustvovalo preko 120 zvanica.
Među njima su također bili govornici Ivo Komšić (bivši gradonačelnik Grada Sarajeva), Senka Ibrišumbegović (direktorica Olimpijskog muzeja u Bosni i Hercegovini) i Jasmin Ademović (predsjedavajući Gradskog Vijeća Grada Sarajeva).

Događaju su prisustovali i ambasadori Sarajevo Olympic Weeka, Mirza Nikolajev, Elvedina Muzaferija i Esma Alić, ambasadorica austrijske ambasade Ulrike Hartmann, Adis Deljković - stručni savjetnik za informisanje u kabinetu Denisa Bećirovića, zamjenik ambasadora Ambasade Slovenije dr.Zvone Žigon, ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Pavle Krstić, legenda sportskog novinarstva Nikola Bilić, itd.

Sarajevska olimpijska sedmica je projekat čija je realizacija planirana u februaru 2024. godine, odnosno na obljetnicu 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i 5. godišnjice Europskog olimpijskog festivala mladih EYOF.

Obilježavanje pomenutih godišnjica je veoma važno za Sarajevo. Olimpijske igre su bile transformativni događaj, a grad je nastavio da prihvaća olimpijski duh u godinama nakon toga, što smo mogli vidjeti i kroz organizaciju EYOF-a 2019. godine. Atmosfera i rezultati pomenutih događaja bili su važan pokretač organizatorima da pokrenu priču Sarajevo Olympic Weeka.

Sarajevo Olympic Festival želi pružiti kulturnosportski sadržaj na najatraktivnijim gradskim lokacijama i olimpijskim planinama i u februaru naredne godine te tako postati centralno mjesto okupljanja sportista i posjetitelja na lokalnom i državnom nivou, ali regionalnom.

Manifestacija podstiče saradnju između različitih sektora i nivoa vlasti, postaje medijator između sportskih saveza, sportista, medija i šire javnosti, daje počast svom historijskom i kulturnom naslijeđu, ali prije svega promoviše Sarajevo kao grad pun prilika i potencijala za razvijanje sporta i kulture.

Izvrsnost, prijateljstvo, poštovanje, fair-play i jedinstvo su Olimpijske vrijednosti kojima se vodimo i kojima želimo podstaći sve generacije na proaktivnije i produktivnije djelovanje šireći sam olimpijizam. Ka ostvarivanju takve misije spremni smo raditi konstantno, te nam je ideja da ovaj projekat postane godišnji događaj koji će kreirati važne korake u napretku našeg grada i države.

Sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima nastojimo biti pristupačni svim generacijama, a posebno mladim ljudima. Dakle, projekat nije usmjeren isključivo na sportske profesionalce, već na sve građane i građanke. Posjetitelji će imati priliku da istraže olimpijske planine i lokacije, učestvuju u raznolikim aktivnostima, te upoznaju historiju Olimpijskih igara u Sarajevu. Najveći dio sadržaja bit će smješten u gradskom jezgru, na lokacijama lako dostupnim svim vrstama gradskog prevoza, a jedan dio aktivnosti bit će smješten i na Olimpijskim planinama.

Najvažniji dio sadržaja odnosi se na promociju zimskih sportova, ali većinski u mini-revijalnim verzijama. To znači da će svi koji to žele, pored profesionalca, moći da se okušaju u mini snowboardingu, curlingu, klizanju i biatlonu. Pored toga, Sarajevsku olumpijsku sedmicu obilježit će i Igre bez granica u saradnji sa Osnovnim školama, priredbe i radionice za učenike osnovnih škola, kulturni sadržaj i sedmodnevni zabavno-muzički program.

Sarajevo Olympic Week ima za cilj promicanje olimpijskih vrijednosti, unapređenje sportskog i kulturnog života u Sarajevu, te poticanje sudjelovanja u sportskim i kulturnim aktivnostima, s posebnim fokusom na mlade. Ovim projektom žele da utječu na stvaranje novih pozitivnih uspomena, da zajedno obilježimo bitne sportske događaje u našoj državi, ali ne ostanemo zarobljeni u prošlosti.

Ovim putem se zahvaljuju svojim pokroviteljima i partnerima bez kojihm ističu, ne bi mogli stvoriti novu priču nazvanu Sarajevo Olympic Week, a to su: Grad Sarajevo, Toyota - ponosno vozilo, Bohorina Cider House, Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine, Granoff i Impression Eyewear.